VOORWOORD | MICHEL GALJEE

“Gelukkige mensen zijn gezonder”

Voor ik zorgbestuurder werd, werkte ik jarenlang als cardioloog. In die tijd heb ik honderden, misschien wel duizenden patiënten gezien. En vaak hadden ze niets aan het hart... Je zou het misschien wel denken, als je puur naar de symptomen kijkt. Maar bijvoorbeeld veel gevoelens van hartkloppingen komen door spanning of stress. Geen fysieke, maar een psychosociale oorzaak.

Een bezoek aan mij als specialist was niet altijd de juiste plek. De spanning van de onderzoeken, het afwachten, kon patiënten zelfs in een vicieuze cirkel brengen. Als je je druk maakt om je gezondheid merk je dat ook fysiek. Wat is dan de juiste plek voor de beste zorg?

Gezond leven

De allerbeste zorg is misschien wel de zorg die niet nodig is. Door voldoende te bewegen, niet te roken en gezond te eten kunnen veel problemen worden voorkomen. En ook mentale factoren zoals ‘meedoen’, zingeving en sociale contacten hebben een enorme impact op gezondheid en welzijn. Gelukkige mensen zijn gezonder en komen minder snel in een ziekenhuis terecht.

Partners

Om mensen te helpen gezond te leven, hebben we in Nederland een fijnmazig netwerk met huisartsen, de GGD, fysiotherapeuten, etc. Zij zijn vaak de eerste stop, bij fysieke of mentale klachten. Als ziekenhuis werken we nauw met deze partners samen. Bijvoorbeeld voor een meedenk-consult: om mee te kijken of een doorverwijzing nodig is.

De beste zorg op de juiste plek

2021 was het tweede jaar op rij waarin de mensen van Gelre alles op alles moesten zetten om de COVID-19-drukte op te vangen. Het overvolle ziekenhuis gaf een extra impuls aan ons streven zorg buiten de muren van het ziekenhuis te brengen. We praten al een tijd over ‘de beste zorg op de juiste plek’. Maar wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee?

Regionaal ziekenhuis

Kom je bij Gelre ziekenhuizen terecht, dan kan je rekenen op medisch-specialistische zorg. Hoogwaardig en persoonlijk, nu en in de toekomst. Soms is de beste zorg gewoon bij jou in het ziekenhuis om de hoek.

Gespecialiseerde ziekenhuizen

Maar in Apeldoorn en Zutphen kunnen we niet alles doen. In ernstige gevallen rijdt de ambulance nu al direct door naar Zwolle of Arnhem. Ziekenhuizen specialiseren zich, zodat ze hun teams 24/7 beschikbaar kunnen houden, en meer deskundigheid en routine kunnen opbouwen. Dat komt de kwaliteit ten goede.

Thuis

Zelf lag ik de afgelopen jaren een tijdje in het ziekenhuis. En ik kan u vertellen: ik heb er alles aan gedaan om met een infuus weer naar huis te kunnen en daar de behandeling te vervolgen. Wat was ik blij weer in mijn vertrouwde omgeving te zijn en geholpen te worden door dierbaren! Dat geldt voor meer patiënten. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor medisch-specialistische zorg op afstand. Kankerpatiënten krijgen thuis hun chemo. Hartpatiënten lopen thuis rond met een monitoring systeem – die nauwkeurige data verzamelt en waarschuwt wanneer er iets belangrijks aan de hand is. En anderen zijn blij dat ze gewoon in hun eigen bed kunnen slapen. Je voelt je meer mens en minder patiënt. Ook dat kan bijdragen aan herstel.

De juiste plek

Wat is dan de juiste plek voor de beste zorg? Dat is niet altijd een cardioloog en ook niet altijd een regionaal ziekenhuis. Om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden, en de beste zorg te kunnen blijven verlenen, werken we samen in een netwerk. We zoomen uit en kijken naar het hele zorglandschap. Soms kan zorg worden voorkomen (met een gezonde leefstijl), soms kan technologie ziekenhuiszorg vervangen (monitoring op afstand) en soms verplaatsen we zorg naar partners (zoals naar de huisarts, VVT of naar een gespecialiseerd behandelcentrum). Die verschuiving – 3maalV – roept soms vragen op, en dat begrijp ik heel goed. Het vraagt een andere manier van kijken, niet naar binnen maar naar buiten. Lees meer over 3maalV op pagina 19 en pagina 44

Lichtpuntjes

Dit jaarbericht kunt u lezen als terugblik op 2021, maar ook als inspiratie voor komend jaar. U leest wat ons bezig hield, wat moeilijk was, maar ook hoe Gelre de beste zorg op de juiste plaats brengt. De verhalen zijn lichtpuntjes die de weg wijzen, naar de toekomst van de zorg. Een toekomst waarvoor de mensen van Gelre zich, samen met al die ander zorgpartners, met hart en ziel inzetten. Dat hebben ze in 2021 – ondanks het zware tweede coronajaar – opnieuw gedaan. Daarvoor heb ik grote bewondering. Ik maak dan ook een diepe buiging. Voor alle mensen die werken in de zorg en die van Gelre ziekenhuizen in het bijzonder.