INTERVIEW | AMAJANTI SOEMANTRI

HRM MANAGER

We staan open voor het anders inrichten van werk

Hoge werkdruk, COVID-19 besmettingen onder medewerkers en een krappe arbeidsmarkt: medewerkers van ziekenhuizen in Nederland hebben twee tropenjaren achter de rug. En de personeelskrapte blijft de komende jaren. Een uitdaging waar HRM-manager Amajanti Soemantri graag haar tanden in zet. “Ondanks de werkdruk is het ontzettend leuk werken bij Gelre. Daar mogen we best wat minder bescheiden in zijn.”

Sinds een half jaar is Amajanti Soemantri manager HRM bij Gelre. Een rol die belangrijker is dan ooit. Want de druk op medewerkers in de zorg nam als gevolg van COVID-19 enorm toe. En die druk is er nog steeds, benadrukt ze. Ook nu de mildere Omikronvariant tot minder ziekenhuisopnames lijkt te leiden. “Als mensen zeggen dat we nu weer op adem kunnen komen, hebben ze geen idee hoe het er in een ziekenhuis aan toegaat. Medewerkers zijn nog steeds op adem aan het komen. Maar daar is eigenlijk geen tijd voor. De inhaalzorg, alles dat heeft stilgelegen, moet nu in volle vaart door. Op veel afdelingen is het elke dag buffelen om het rooster rond te krijgen. Dat wordt extra bemoeilijkt door het hoge aantal Omikronbesmettingen onder het personeel. ” Dat probleem wordt onder meer veroorzaakt door het relatief hoge ziekteverzuim van de afgelopen twee jaar. Door de hoge werkdruk en door COVID-19 vallen mensen vaker uit. Daarnaast zijn bepaalde specialistische vacatures lastig te vervullen. En dat is niet de enige uitdaging voor Gelre. Soemantri: “We krijgen de komende jaren te maken met de vergrijzing van onze eigen mensen en een toename van de zorgvraag in onze regio. Onze focus voor de komende jaren: nieuwe mensen vinden en de huidige medewerkers behouden.”

Nieuwe mensen vinden

De arbeidsmarkt is krap. Veel zorginstellingen vissen in dezelfde vijver van gekwalificeerde mensen. En het opleiden van extra mensen is minder eenvoudig dan het lijkt. Soemantri: “Om mensen op te kunnen leiden, zul je je eigen mensen vrij moeten maken. Ook dat legt druk op je beschikbare capaciteit.” Toch gaat Gelre daar de komende jaren nog meer op inzetten. “Met zij-instromers, het aanbieden van traineeships, interessante projecten en extra leerwerktrajecten gaan we nieuwe mensen proberen te vinden. Soemantri heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken. “Recent zochten we mensen voor onze flexpool en die zat in no time vol. We hebben ook best wel iets te bieden. We zijn een hele leuke werkgever met een heel open, gelijkwaardig werkklimaat. Voor mij voelde mijn start hier als een warm bad, met een echte warm-welkom-goodiebag. Dat zouden we best nog wel iets meer mogen laten zien. Wat brutaler worden in de manier waarop we naar buiten treden.”

Huidige medewerkers behouden

Naast de goede werksfeer, blijft de werkdruk vanwege COVID-19 hoog. Soemantri: “Mensen branden af op het vak. Ik snap dat. We doen al veel om medewerkers te ondersteunen. In het project Gelre Energiek bijvoorbeeld, waarin we mensen op verschillende manieren stimuleren te werken aan hun fysieke en mentale gezondheid en een betere balans tussen werk en thuis. Zo zijn er diverse (online) workshops zoals persoonlijk leiderschap en mindfulness en vitaliteitslunches met (zorg)teams.” Daarnaast probeert Gelre het werk inhoudelijk zo interessant mogelijk te maken en te houden voor mensen. Dat gebeurt op verschillende manieren. Soemantri: “Er is aandacht voor loopbaanoriëntatie met de tool zorginspirator. En met de nieuwe functie van ‘Verpleegkundig Bachelor of Nursing’ zijn er meer loopbaanmogelijkheden voor verpleegkundigen gekomen. Doorgroei is voor medewerkers belangrijk. Of het nu meer in de breedte is of meer specialistisch. Die loopbaanpaden moeten wij ze ook (meer) bieden. Ook het meewerken aan Gelre-brede projecten kan interessant zijn voor medewerkers. Zoals op de projecten van 3x V (Voorkomen, Vervangen en Verplaatsen van zorg).”

Thuiswerkregeling

Anders werken is en blijft een belangrijk thema. “We staan open voor het anders inrichten van werk. Onze thuiswerkregeling is daar een voorbeeld van.” Leidinggevenden blijven hun medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen en hebben extra oog voor hun medewerkers in deze tijd. Ook hebben de jaargesprekken zoveel als mogelijk doorgang gevonden ondanks COVID-19. “Ons ziekenhuis drijft echt op al onze betrokken medewerkers.” Gelre kan nog meer doen, meent Soemantri. “Met alle medewerkers die bij Gelre vertrekken, houden we exit-interviews. Dat levert een schat aan informatie op van wat mensen belangrijk vinden in hun werk en hoe we het beter voor mensen kunnen maken. Uit die interviews blijkt dat financiële waardering een beperkte rol speelt. Zaken als een goede werk-privébalans, zelfstandigheid in je werk en minder administratieve taken, dat vinden mensen veel belangrijker. We doen daar al veel aan en we gaan er nog meer acties op inzetten. Samen met de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) werken we aan een plan dat op die behoeften inspeelt.”