“Koers houden in een storm”
Maarten Rook, de voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Gelre, kijkt ondanks een paar pittige hobbels terug op een goed jaar voor Gelre ziekenhuizen. Ondanks COVID-19, bleef Gelre onverstoorbaar werken aan de toekomst van de zorg. “Koers houden in een storm is een stuk lastiger dan bij rustig weer.”
Het tweede COVID-19-jaar was voor Gelre pittiger dan het eerste, meent Maarten Rook. “Het eerste jaar was voor medewerkers ontstellend zwaar. Maar toen stond heel het land nog voor hen te juichen. In het tweede jaar was de waardering een stuk minder. Daardoor nam de stress toe. Dat zien we terug in het toegenomen ziekteverzuim van het afgelopen jaar.” Ondanks COVID-19 bleef Gelre op volle kracht werken aan de toekomst van de zorg. “De meerjarenstrategie is constant onder de aandacht gebleven. Ik vind dat enorm knap, want koers houden in een storm is een stuk lastiger dan bij rustig weer.” Sommige ontwikkelingen kwamen dankzij COVID-19 zelfs in een stroomversnelling. Beeldbellen werd heel normaal. En een tweede poliafspraak vindt steeds vaker niet in het ziekenhuis maar telefonisch plaats. Maarten Rook: “Fijner voor de patiënt en het kan tegen minder kosten. Die kostenbesparingen zijn noodzakelijk om geld vrij te maken voor nieuwe investeringen in de toekomstige zorg.”
Reuring
Het gesprek over locatieprofilering: ook een belangrijk element in de toekomst van de zorg. Welke zorg vindt waar plaats? Ook dat gesprek vond in 2021 volop plaats. Het zorgde voor veel reuring in met name Zutphen. “Heel begrijpelijk”, denkt Maarten Rook. “Het is een lastige, maar goede discussie. Mensen willen het liefst topzorg om de hoek. Maar met het dreigende personeelstekort, de verregaande specialisatie en de toename van de zorgkosten als gevolg van de vergrijzing, is dat geen optie. En het is ook niet altijd nodig. Hartchirurgie, behandeling van ernstig trauma en bepaalde zeldzame aandoeningen; het wordt niet binnen Gelre gedaan. In Nederland werken we aan een optimum tussen reisafstand tot zorg en de kwaliteit ervan. Dat doen we ook bij Gelre. Mensen in Zutphen zullen altijd terecht kunnen in hun ziekenhuis, ook in de nacht. Zorg dichtbij is niet altijd de beste oplossing, bijvoorbeeld bij een hartinfarct, rijdt de ambulance nu al door naar een gespecialiseerd ziekenhuis als Zwolle.”
"Zorg dichtbij is niet altijd de beste oplossing. "
Financieel
Ook in financieel opzicht was 2021 een goed jaar, blikt Maarten Rook terug. “Eveneens een knappe prestatie in een COVID-19-jaar, waarin je als ziekenhuis allerlei extra kosten moet maken. Financieel boekten we in 2021 een beperkt, maar positief resultaat. Dat is in lijn met voorgaande jaren. Dat is hard nodig om alle investeringen te kunnen doen voor de komende jaren. Niet alleen in de vernieuwing van zorg, maar ook voor de nieuwe CAO en projecten als het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en in gebouwen.”