Keuzehulp bij dikkedarm-kanker

“Je schrikt je wezenloos.” De diagnose dikkedarmkanker met uitzaaiingen kwam voor meneer Klomp (72 jaar) als een volslagen verrassing. In 2015 deed hij mee aan het bevolkingsonderzoek. “Ik was niet volledig kansloos, maar de ziekte was al wel in een gevorderd stadium. Angst, verdriet, spanning, alles kwam voorbij.”

Meebeslissen door keuzehulp

Al vanaf het begin wordt Klomp behandeld in Gelre. “Ik heb bij Gelre echt het gevoel dat er een team achter me staat. Heel fijn en vertrouwd.” Sinds 2019 werkt Gelre met de keuzehulp dikkedarmkanker. Dat bevalt meneer Klomp goed: “Aan de hand van de keuzehulp nemen dokter Tromp, mijn vrouw en ik samen besluiten. Dokter Tromp heeft door de keuzehulp beter inzicht in mijn situatie, voorkeuren en welke kant ik op wil. De behandelopties passen we hierop zoveel mogelijk aan. Omdat ik graag lees, kiezen we bijvoorbeeld voor behandelingen met zo min mogelijk bijwerkingen op het gezichtsvermogen.”

Zelf aan het stuur

Meneer Klomp en zijn vrouw praatten al vanaf het begin heel open over de ziekte: “Na de eerste klap werd onze instelling: accepteren wat er is en kijken naar de mogelijkheden. De keuzehulp is daarbij een belangrijke leidraad. Vroeger bepaalde de dokter de behandeling, nu gebeurt dat in overleg met de patiënt. Natuurlijk best confronterend om na te denken over de tijd die nog rest. Maar juist door dit te doen, zit je als patiënt zelf aan het stuur. Dat vind ik heel belangrijk. Want het gaat bij een ongeneeslijke ziekte niet alleen om het medische aspect. Het menselijke aspect is minstens even belangrijk. Ik wil mijn leven zoveel mogelijk invullen op een manier die bij mij past.”

Omgaan met onzekerheid

“Bij al mijn beslissingen houd ik rekening met de ziekte en het besef dat het leven er morgen ineens heel anders uit kan zien. Toch leer je met die onzekerheid omgaan. Mijn vrouw en ik hebben een goed leven, we zijn heel gelukkig. Ik kon in 2015 niet bedenken dat ik nu nog zou leven. De afgelopen zes jaar had ik niet willen missen.”