INTERVIEW | PETRA SPIES EN WILMA TE WATER
“De klinisch geriater is generalist en specialist tegelijk”
Net als hun collega’s in het ziekenhuis, hadden de klinisch geriaters in 2021 hun handen vol aan COVID-19. Toch zagen ze kans door te bouwen aan het versterken van de zorg voor kwetsbare ouderen.
Waarom is het zo belangrijk extra aandacht te hebben voor kwetsbare ouderen? Petra Spies legt uit: “Kwetsbare ouderen passen niet in een ‘straatje’. Er doen zich vaker complicaties voor en vaak zijn er meerdere organen die niet goed functioneren. Dat vraagt om zorgvuldige afstemming. Bij nierproblemen is het bijvoorbeeld juist goed om veel te drinken, terwijl dat bij hartfalen weer niet verstandig is. Daarnaast kampen veel ouderen in het ziekenhuis met acute verwardheid of dementie en is de thuissituatie soms punt van zorg.” De klinisch geriater is generalist en specialist tegelijk. Wilma te Water: “Dat maakt ons vak zo enorm boeiend en uitdagend.”
Extra peloton
Omdat de groep ouderen de komende jaren flink gaat groeien, zetten de geriaters van Gelre nog meer in op het delen van hun expertise: met collega-specialisten, met andere afdelingen in het ziekenhuis, maar ook met huisartsen en andere zorgverleners. Want een extra peloton geriaters invliegen is geen optie, zegt Wilma te Water. “Ziekenhuiszorg is duur. De zorg in Nederland heeft de opdracht hun kennis en behandelmogelijkheden kritisch te bekijken en als mogelijk te verplaatsen naar die plekken waar de zorg passend is, mits van goede kwaliteit uiteraard.” Petra Spies: “Daarom richten we ons ook op het opleiden en ondersteunen van collega’s binnen en buiten het ziekenhuis, zodat zij in staat zijn betere zorg aan deze specifieke groep te bieden.”
Screening
In 2021 wist de klinische geriatrie van Gelre daar flinke stappen in te zetten. Zo werd een scholing voor kwetsbare ouderen opgezet en startte op de afdeling Spoedeisende hulp van Gelre de ‘screening kwetsbare ouderen’, om beter het risico op psychische en/of lichamelijke achteruitgang tijdens een opname te kunnen inschatten en hierop preventieve acties op in te kunnen zetten. Ook startte in 2021 een nieuw poliklinisch traject: ‘samen beslissen op de poli geriatrie’. Daarin wordt veel aandacht gegeven aan het gesprek over behandelwensen en kwaliteit van leven als het gaat om besluitvorming rondom ingrijpende behandelingen bij kwetsbare ouderen. Het zijn voorbeelden van hoe Gelre zich in de breedte voorbereid op de grote toestroom van ouderen in de regio. Wilma te Water: “Het is mooi om te zien hoe de bewustwording rondom dit onderwerp de afgelopen jaren in heel het ziekenhuis op gang is gekomen.”