Patiënten Gelre ziekenhuizen krijgen aderlatingen thuis
"De eerste patiënten reageren verheugd. Zowel het minder vaak naar het ziekenhuis reizen als de zorg in de eigen vertrouwde thuisomgeving, worden als prettig ervaren", vertelt verpleegkundige Jelle Wesselink van Gelre Zutphen, die dit zorgtraject inhoudelijk vormgaf.
Eerste behandeling in het ziekenhuis, daarna thuis
De eerste aderlating krijgen patiënten in het ziekenhuis op de afdeling Dagbehandeling. Als alles hier goed gaat, kan de patiënt de volgende behandelingen thuis krijgen. Alle benodigdheden liggen klaar om mee naar huis te nemen. Zodra er vervolgens thuis een aderlating moet plaatsvinden, neemt thuiszorgorganisatie Sensire contact op met de patiënt en spreekt een moment af om langs te komen. De gespecialiseerde verpleegkundigen van Sensire nemen thuis de aderlating af en houden in de gaten hoe de patiënt reageert.
Wat is een aderlating?
Aderlatingen zijn bij een aantal aandoeningen een onderdeel van de behandeling. Bijvoorbeeld bij een verhoogd ijzergehalte of een teveel aan rode bloedcellen. Een aderlating zorgt ervoor dat het ijzergehalte of de hoeveelheid bloedcellen daalt.
Unieke stap in Nederland
Hoewel de patiënt niet meer naar het ziekenhuis hoeft, blijft de behandeling plaatsvinden onder supervisie van de behandelend arts. Door medische zorgverlening in de thuissituatie te geven, krijgen patiënten begeleiding op maat. Dat is een vrij unieke stap in Nederland: "We zien ook dat zorg thuis aanbieden de kwaliteit van leven van patiënten verbetert. Het is voor patiënten erg prettig dat zij thuis steeds meer specifieke zorg ontvangen en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven", geeft Judith Cornelisse aan. Zij begeleidde als projectleider het proces van deze verplaatste zorg.