INTERVIEW | GEERTJE EN ERNST

“Het kost wat meer tijd, maar prima geregeld!”

Toen de renovatie van P2 startte, konden medewerkers van Gelre hun auto niet meer kwijt bij het ziekenhuis. Op een paar locaties in Apeldoorn regelde Gelre alternatieve parkeerplaatsen. Vanuit daar reizen collega’s met vervangend vervoer – pendelbus of leenfiets – naar het ziekenhuis. Een prima alternatief, vinden Gelre-collega’s Geertje Knol en Ernst Ester.

Geertje werkt op het medisch archief. Vier dagen per week reist ze vanaf de wijk Zevenhuizen naar Gelre Apeldoorn. Bij mooi weer gaat ze met de fiets, bij slecht weer pakt ze de auto. Vanaf vorig jaar parkeert ze die bij sportcomplex Columbia, een van de vier alternatieve parkeerlocaties. Geertje: “Het was even wennen. Maar na een paar dagen weet je al niet anders meer.” Ook Ernst Ester, afdelingshoofd van de operatiekamer, parkeert zijn auto bij sportcomplex Columbia. Toen hij in 2020 bij Gelre kwam werken, stond in de arbeidsvoorwaarden dat hij daar gratis kon parkeren. Dat is een flinke stimulans, aldus Ernst. “Het is voor mij een kleine moeite om mijn auto daar neer te zetten.”

Soepel

De alternatieve parkeerplekken, het verder reizen per fiets of bus: het werkt allemaal soepel, vindt Geertje. “Je parkeert je auto, meld je aan met je medewerkerspas, het rolluik gaat omhoog en je pakt je fietssleutel en je fiets. Soms moet je het zadel even verstellen, maar meestal fiets je zo weg.” Ernst beaamt dit. Hij voegt toe: “Vooral omdat ik vaak laat klaar ben, vind ik het prettig dat ik zo de fiets kan pakken en dan met een paar minuten bij mijn auto ben. Een bijkomend voordeel is dat als ik een lekke band heb, dat ik de fiets dan gewoon daar achter kan laten.”

Appeltje-eitje

De reistijd van huis naar werk neemt wat toe, erkent Geertje. “Ik ben ongeveer 10 minuten langer onderweg. Tsja, helemaal ideaal is dat niet. Maar iedere collega heeft ermee te dealen, wat je functie ook is.” Ernst: “Ik kan me voorstellen dat het voor sommige collega’s lastiger is, omdat je inderdaad nét wat eerder weg moet. Op de OK beginnen we heel vroeg. Als je bijvoorbeeld de kinderen nog weg moet brengen ’s ochtends, kan het lastig zijn.” Zelf ervaart hij dit echter niet. “Voor ik bij Gelre kwam werken, was ik al gewend vroeg uit bed te gaan. Nu ik dichter bij mijn werk zit en minder reistijd heb, is het voor mij appeltje-eitje.”