Oratie Tjasse Bruintjes
Met de oratie die Tjasse Bruintjes bij zijn aanstelling als hoogleraar uitspreekt, hoopt hij dat de ziekte van Ménière, en andere aandoeningen van het gehoor- en evenwichtsorgaan, weer scherp op het netvlies staan: “Een arts die deze klachten herkent, kan passend beleid voeren.”
Speciaal zorgpad
Bruintjes is KNO-arts bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en was twintig jaar geleden één van de oprichters van het duizeligheidscentrum. In dit centrum bestaat voor patiënten met duizeligheidsklachten een speciaal zorgpad. Waar Gelre haar patiënten helpt met de juiste behandeling: “We richten ons hier op het verminderen van de aanvallen. Soms met psychische begeleiding of hulp van de fysiotherapeut.”
Bruintjes neemt zijn ervaringen als KNO-arts mee uit de klinische praktijk, en maakt als bijzonder hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde een koppeling met de lopende onderzoeken in het Leids Universitair Medisch Centrum. Bruintjes is onder andere betrokken bij onderzoek naar de vochtophoping in het binnenoor, iets wat de ziekte van Ménière kenmerkt.
Diagnostiek en behandelingen verbeteren
Ondanks dat de ziekte van Ménière al in 1861 is beschreven, blijft de oorzaak nog grotendeels onbekend. De ziekte wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid, oorsuizen en slechthorendheid. Bruintjes onderzoekt als hoogleraar de precieze oorzaak hiervan. Ook wil hij de diagnostiek en huidige behandelingen verbeteren.
Enorme impact
Voor zover bekend lijden er 10.000 tot 15.000 mensen in Nederland aan de ziekte van Ménière. Door de bijbehorende klachten, heeft het een grote impact op de kwaliteit van leven. “Patiënten worden soms angstig en onzeker, omdat onduidelijk is wanneer ze weer een aanval krijgen. Sommigen hebben al twintig jaar klachten en vertonen vermijdingsgedrag of krijgen depressieve klachten. De impact is dus enorm”.
Meer wetenschap bij Gelre
Andere hoogtepunten in 2021 op het gebied van wetenschap bij Gelre:
- De erkenning voor Gelre-iLab van het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch laboratorium, als vijfde STZ-expertisecentrum dat Gelre ziekenhuizen nu rijk is.
- De maandelijkse wetenschapslunches, waarin eigen onderzoek van Gelre-medewerkers en wetenschapsstagiaires online werd gepresenteerd en onderzoeksgerelateerde onderwerpen werden besproken.
- De Wetenschapsadviesraad (WAR) van Gelre is gestart met een vijftal werkgroepen om haar slagkracht te verhogen en de taken meer over de leden te spreiden bij het uitvoeren van het Beleidsplan wetenschap in Gelre 2021 – 2025.
- In november verscheen weer het jaarlijkse wetenschapsmagazine ‘Wetenschap@Gelre’, met daarin heel diverse en informatieve bijdragen van Gelre-medewerkers die zich met wetenschap bezighouden.
- Het Gelre Wetenschapsfonds, werd halverwege 2021 ondergebracht in de Stichting Wetenschapsfonds Gelre ziekenhuizen, en ontving in totaal 10 subsidieaanvragen voor onderzoeksprojecten vanuit verschillende afdelingen en expertisecentra en honoreerde er daar 7 van.