#voorwoord #beste zorg juiste plek

Wat is de juiste plek voor de beste zorg? Michel Galjee, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen, over de zorg van de toekomst.

Stichting ROPA doneert een koppelbed aan Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Hierdoor kunnen patiënten en hun naasten écht samen zijn.

januari

Gelre begint met COVID-19-vaccinaties bij haar eerste zorgverleners.

Meneer Klomp, zijn vrouw en internist-oncoloog Cathrien Tromp besluiten samen welke behandelopties voor dikkedarmkanker het best bij hem passen.

Een nieuwe werkwijze op locatie Apeldoorn biedt mensen meer kans op herstel van een beroerte.

februari

Een gek jaar vraagt om nog meer visie en leiderschap van verpleegkundigen.

Bijna elke dag krijgen we wel een compliment of dankwoord van onze patiënten. Daar worden we altijd blij van. Zoals van deze voor de afdeling Cardiologie in Zutphen.

Anke Kröner, arts op de Intensive Care (IC) van Gelre Apeldoorn, vertelt hoe COVID-19 haar leven veranderde. En hoe ze probeert om te gaan met de toenemende polarisatie.

maart

Gelre gaat bouwen aan een nieuwe parkeervoorziening in Apeldoorn, bestaande uit drie lagen met ruimte voor ongeveer 940 parkeerplekken.

De vragenlijst van Gelre ziekenhuizen over COVID-19 klachten is nu ook digitaal beschikbaar: de online corona check.

Bij 84 patiënten van Gelre ziekenhuizen Zutphen blijkt een vervuilde gastroscoop te zijn gebruikt. De situatie wordt zorgvuldig onderzocht.

Patiënten met een hoog medisch risico krijgen een COVID-19-vaccinatie in Gelre Zutphen.

De regionale kranten schrijven volop over de toekomst van locatie Zutphen.

Met de Boom van Aandacht staat Gelre ziekenhuizen stil bij het feit dat COVID-19 al een jaar in ons leven is.

april

De afdeling Biometrie innoveert: door een digitale module zijn patiënten beter voorbereid op onderzoek naar duizeligheid.

De juiste keuzes maken is tijdens de COVID-19-pandemie nog lastiger dan anders. IC-verpleegkundige Esther den Besten vertelt hierover in het magazine V&VN

Patiënten van Gelre Zutphen krijgen voortaan aderlatingen thuis.

Gelre-managers Elvira en Petra roepen hun collega’s op: zoek naar nog meer kansen om de zorg beter en toekomstbestendig te maken.

Gelre-gynaecoloog werkt mee aan een podcast over psychische problemen in en rond de zwangerschap.

mei

Gelre maakt een routekaart voor verduurzaming. Het doel is de uitstoot van CO2 binnen tien jaar te halveren en in 2050 volledig energieneutraal te zijn.

Parkeren was in 2021 een uitdaging voor medewerkers van Gelre in Apeldoorn. Ernst Ester en Geertje Knol over hun ervaring met de alternatieve parkeerplekken.

Gelre roept met Love to Ride haar medewerkers op om de fiets te pakken.

Vanaf 28 mei hanteert Gelre twee bezoekmomenten per dag in plaats van een.

Voor medewerkers van Gelre is de COVID-19 periode zowel fysiek als mentaal loodzwaar. Gelre heeft een psychosociaal team dat hen ondersteunt.

juni

COVID-19 maakte duidelijk hoe enorm belangrijk de samenwerking is tussen gemeenten, huisartsen, thuiszorg, ziekenhuizen en andere zorgpartijen. Die samenwerking wordt de komende jaren – als de COVID-19 pandemie hopelijk verleden tijd is – alleen nog maar hechter.

In een video van Gemeente Apeldoorn vertelt Gelre-intensivist Peter Spronk hoe hij de COVID-19-pandemie ervaart.

Gelre Zutphen opent een nieuwe multidisciplinaire Allergie polikliniek. De KNO-arts en longarts werken hier samen aan de behandeling van luchtwegallergieën.

Gelre zet de laatste prik en rondt daarmee haar eigen vaccinatieprogramma af.

Met de digitale keuzehulp borstkanker krijgt Margreeth van Iperen-Fernhout weer grip op haar leven.

Gelre versoepelt haar maatregelen voor het dragen van een mondneusmaker.

Dankzij het e-meedenkconsult hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis. Bovendien wordt hun eigen risico niet belast. En ook voor de specialist en de huisarts werkt het beter.

Gelre kiest voor HiX als nieuw elektronische patiëntendossier (EPD). Het nieuwe systeem voldoet aan de kwaliteitseisen van de toekomst.

juli

Het dreigende ‘zorginfarct’ in coronatijd maakte het plannen van zorg een ingewikkelde puzzel. Capaciteitsmanager Arnout Pool wist hem met zijn team te leggen.

Gelre is trots op KNO-arts Tjasse Bruintjes. Naast zijn aanstelling bij Gelre wordt hij bijzonder hoogleraar bij de Leids Universitair Medisch Centrum en onderzoekt hij de ‘raadselachtige ziekte van Ménière’.

Zijn er in de toekomst voldoende mensen die in de zorg willen werken? Personeelstekorten in de zorg: ook voor Gelre ziekenhuizen een actueel vraagstuk.

Vanuit het buitenland zijn meerdere pogingen gedaan om in te breken in de ICT-omgeving van Gelre ziekenhuizen.

augustus

Als COVID-19 iets heeft aangetoond, is dat het belang van de acute zorg in Nederland. Het gesprek over de toekomst van de zorg op de Intensive Care (IC) staat sindsdien volop in de schijnwerpers.

Gelre biedt zorg die thuis kan plaatsvinden voor patiënten met hartfalen door unieke samenwerking met thuiszorgorganisatie Vérian.

“Na twee spannende weken in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, konden we in Gelre een gezinnetje gaan worden.” Het dochtertje van Maaike werd met 29 weken geboren.

Gelre breidt de openingstijden van de operatiekamers uit om de achterstanden die vanwege COVID-19 zijn ontstaan, weer in te halen.

Steeds meer zorg wordt verplaatst naar buiten de muren van het ziekenhuis. Daarbinnen moeten we straks alleen ‘passende zorg’ leveren, vindt Petra Blessinga van Gelre.

september

In Apeldoorn slaan professionals de handen ineen om kwetsbare zwangeren de helpende hand te bieden.

#COVID-19 #thuiswerkbeleid #thuiswerkpakket

Omdat steeds meer mensen ook in de toekomst blijven thuiswerken, stelt Gelre nieuw thuiswerkbeleid op.

In Gelre Zutphen zijn tijdelijk geen bevallingen mogelijk. Door een tekort aan verpleegkundigen krijgt de afdeling verloskunde het rooster niet rond.

De bezoekregeling binnen Gelre ziekenhuizen wordt versoepeld, maar veel maatregelen blijven van kracht.

In een animatiefilmpje legt Gelre uit waarom het belangrijk is om goed over de toekomst van ziekenhuiszorg na te denken. Voorop staat dat onze regio verzekerd blijft van de beste zorg.

De vooruitzichten voor hartpatiënt Martin Verhoog waren slecht. Op het nippertje overleefde hij ernstig hartfalen. Een deel van zijn behandeling gebeurde gewoon bij hem thuis.

oktober

Het verhaal van Röntgen, de ontdekker van de röntgenstralen, komt terug in Gelre Apeldoorn.

De afdeling Verloskunde van Gelre in Zutphen gaat per 25 oktober weer open.

Samen Beslissen wordt zichtbaar in Gelre ziekenhuizen: patiënten denken mee over hun eigen behandeling.

Met de toenemende vergrijzing wordt de zorg voor kwetsbare ouderen steeds belangrijker. Klinisch geriaters Petra Spies en Wilma te Water van Gelre delen hun specifieke kennis daarom veelvuldig binnen en buiten het ziekenhuis.

Jettie Tolman van het Leerhuis en Joost Urbach van de Medische Techniek onthullen escapeboxen over medicatieveiligheid en zuurstof. Leren wordt zo extra leuk

november

Gelre scherpt de bezoekregeling weer aan. Ook het mondneusmasker komt weer terug.

Drie grote regionale ziekenhuizen waarschuwen voor een zorginfarct.

In een nieuw coschap onderzoeken coassistenten van de Universiteit Utrecht de kwaliteit en doelmatigheid van zorg.

Door een enorme toename van COVID-19-patiënten is de situatie in Gelre ziekenhuizen zeer kritisch.

Gelre ziekenhuizen mag zich dit jaar één van de winnaars noemen van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken van Elsevier Weekblad.

december

De besluitvorming over locatieprofielen wordt doorgeschoven naar 2022 vanwege de kritische situatie rondom COVID-19.

In Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen zijn tijdelijke COVID-19-vaccinatielocaties ingericht.

Gelre biedt chemotherapieën aan op de wijklocaties van Sensire en Vérian voor patiënten in Apeldoorn en Zutphen.

Komende week kunnen alle medewerkers van Gelre een boostervaccinatie krijgen in het ziekenhuis.

Een digitale keuzehulp helpt vrouwen bij ingrijpende keuzes rond borstkanker.

Gelre bedankt Zorggroep Apeldoorn voor alle inspanningen om de doorstroom vanuit het ziekenhuis te bevorderen.

IC-arts Anke Kröner blikt terug op 2021 in de eindejaaruitzending ‘Het jaar van Gelderland’ van Omroep Gelderland.

Inwoners van Apeldoorn sturen massaal kerstkaarten naar Gelre ziekenhuizen.

Overal in Gelre is de positie van patiënten in 2021 prominenter geworden, vindt Ewoud Remmelts. Als voorzitter van de cliëntenraad van Gelre stemt hem dat tevreden.

Minister van Ark kondigt aan dat alle planbare zorg in ziekenhuizen voorlopig wordt uitgesteld. Het gaat vooral om ingrepen die geen haast hebben.

In het tweede COVID-19-jaar bleef Gelre ziekenhuizen werken aan de toekomst van de zorg. Een groot compliment waard, vindt Raad van Toezicht-voorzitter Maarten Rook.

Een patiëntvriendelijke binnentuin en andere mooie projecten; de Stichting Vrienden Gelre biedt financiële steun waar het kan.