COVID-19 versnelt beweging naar oncolytica in de wijk
Chemotherapie is een van de belangrijkste soorten behandelingen voor kanker. Tijdens deze behandeling brengen patiënten veel tijd door in het ziekenhuis. Maar als het aan Sensire, Vérian en Gelre komt hier verandering in. Door chemotherapiebehandelingen ook in de omgeving van de patiënt aan te bieden.
Samenwerken aan toekomstbestendige zorg
Om de zorg voor deze patiënten zo comfortabel en toekomstbestendig mogelijk te maken trekken Sensire, Vérian en Gelre nauw samen op. De organisaties merkten ook in de COVID-19-tijd de noodzaak om met elkaar te kijken waar en op welke manier zij de zorg aanbieden. Mede door COVID-19 zijn de chemotherapiebehandelingen nu versneld toegevoegd aan de behandelingen die verpleegkundigen verrichten in de wijk.
Chemotherapie in de wijklocatie
Patiënten van Gelre ontvangen, als zij dit willen, bepaalde injecties met chemotherapie op de wijklocaties van Sensire en Vérian. De eerste kuur is altijd in het ziekenhuis. Als er geen complicaties of ernstige bijwerkingen optreden, kan de patiënt vanaf de tweede kuur de injecties op de wijklocatie krijgen. Dit doet een gespecialiseerd verpleegkundige van Sensire of Vérian. Coco Samuels, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Vérian, vertelt: “Voor mij betekent dit een verbreding van de zorgverlening dichtbij de patiënt. De zorg is op de wijklocatie persoonlijker, door het vele 1-op-1 contact, en daarmee voor een patiënt minder confronterend. Patiënten ervaren dit ook als voordeel, naast dat de zorg dichtbij is en je vrijwel direct aan de beurt bent.”
De Juiste Zorg Op de Juiste Plek
Sensire, Vérian en Gelre willen de komende jaren meer behandelingen thuis of dichtbij huis aanbieden. Deze organisaties streven, net als de overheid, naar: de Juiste Zorg Op de Juiste Plek. Door de juiste middelen met de juiste bereiding vanuit de ziekenhuisapotheek ook buiten het ziekenhuis veilig toe te dienen. “Het is geweldig hoe dit in korte tijd met elkaar is neergezet. Patiënten hoeven voor dit type behandeling niet meer naar het ziekenhuis, daardoor komen er bedden vrij voor andere patiënten”, vervolgt Samuels.