Ziekenhuizen, politie en OM ondertekenen Convenant
Veilige Zorg

Stel: de politie is bezig met een onderzoek en heeft informatie nodig over patiënten, verdachten en/of personen die het ziekenhuis bezoeken. Ziekenhuismedewerkers hebben in dit geval een medisch beroepsgeheim en kunnen niets zeggen. Maar wat doe je wanneer het algemeen belang in het geding is?

Een patiënt wil voor hulp naar een ziekenhuis zonder de vrees dat zijn medische informatie bekend wordt bij anderen dan de hulpverlener. Dit is één van de redenen dat er gedragsregels zijn afgesproken, op regionaal niveau, met het vernieuwde Convenant Veilige Zorg.

Dit convenant is opgesteld om een eenduidige handelswijze tussen medewerkers van ziekenhuizen, de politie en het openbaar ministerie af te spreken. De ondertekenende partijen zijn de vier ziekenhuizen in de politieregio Oost-Nederland, het Ministerie van Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen en de Politie-eenheid Oost-Nederland. Het Convenant Veilige Zorg & Informatieve Handreiking streeft naar zoveel mogelijk duidelijkheid over de eigen en onderlinge posities van alle betrokkenen in voorkomende situaties.