“Het zorglandschap verandert”Nella Croese, voorzitter VMS Gelre

Nella Croese nam in juni 2019 het stokje over van Gabrielle Scheffer-Nijsen als voorzitter van de Vereniging Medische Staf (VMS) van Gelre. Haar missie: het herinrichten van het zorglandschap vanuit één sterke, verenigde medische staf.

Het moment waarop Nella Croese startte in haar nieuwe rol als voorzitter van de VMS, is goed getimed. Was haar voorganger Gabrielle Scheffer nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwe ziekenhuisstrategie, voor Croese begint nu het bouwen aan de nieuwe koers. Het is een ingrijpende verandering voor Gelre, meent ze. “Het zorglandschap gaat de komende jaren sterk veranderen. We gaan zorg verplaatsen naar de eerstelijn en naar mensen thuis. Dat hebben we op deze schaal nog niet eerder gedaan. Iedereen in en om ons ziekenhuis gaat daar wat van merken.” Een mooie, maar taaie klus, verwacht Nella Croese. “Strategie betekent: veranderen. Dat geeft positieve uitdagingen, maar kan soms ook pijn doen. Niets doen is geen optie.”

In het afgelopen jaar zette de VMS al een paar stevige stappen richting de toekomst. Zo leverde ze een bijdrage aan de nieuwe ICT-visie en governance van Gelre (“daar zijn we echt heel trots op”). Ook startte het traject ‘gepast gebruik en zinnige zorg’. Nella: “Dat sluit aan op onze strategie en op het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg. Daarin staat dat zin en onzin van de geleverde ziekenhuiszorg beter moet worden geëvalueerd. Als zorg niet zinvol is, of als er betere of vergelijkbare goedkopere alternatieven zijn, moeten we keuzes maken. Dat vraagt een andere manier van werken.” Nella is dan ook blij met de benoeming van Gelre-collega en KNO-arts Raphael Hemler als bestuurslid van de landelijke adviescommissie Zorgevaluatie. “Een directe collega dichtbij het vuur; altijd prettig.” Ook de ontwikkeling van het leiderschapsprogramma en het inrichten van peer support – voor collega’s die iets traumatisch meemaken op hun werk, behoren voor Nella tot de highlights van 2019.

Nella ziet met vertrouwen uit naar 2020. Met één belangrijke randvoorwaarde als extra opdracht: “intensieve samenwerking binnen en buiten de muren van ons ziekenhuis is nodig om echt stappen te kunnen zetten in dit veranderproces.”

“Intensieve samenwerking binnen en buiten de muren van ons ziekenhuis is nodig om echt stappen te kunnen maken in dit veranderingsproces.” Voorzitter van de VMS Nella Croese