Regionale oncologische samenwerking tussen Gelre en Isala verder geïntensiveerd

Gelre ziekenhuizen en Isala klinieken intensiveren hun samenwerking op het gebied van oncologie in 2019 nog verder. Het betekent een verdere kwaliteitssprong voor patiënten uit de regio van beide ziekenhuizen.

Het aantal ernstige complicaties na bijvoorbeeld een alvleesklier-operatie ligt bij Isala ver onder het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit de cijfers van Zorginstituut Nederland. Het percentage is bij Isala slechts 15%, terwijl het landelijk gemiddelde 27% is. Een mooi resultaat van de goede oncologische samenwerking tussen Gelre en Isala.

Via een live videoverbinding bespreken de behandelaren van beide ziekenhuizen wekelijks de situaties van de patiënten. Chirurgen gaan met de patiënt mee naar het ziekenhuis waar de behandeling plaatsvindt. Zo vinden slokdarm- en maagkankeroperaties plaats in het Gelre Oncologisch Centrum en alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in het Isala Oncologisch Centrum. Sommige patiënten moeten voor de operatie weliswaar verder reizen, maar zijn op deze manier wel verzekerd van de beste kwaliteit zorg. Gelukkig voor de patiënt vindt de voor- en nazorg gewoon in eigen ziekenhuis plaats.

"Ik vond het een prettig idee dat beide ziekenhuizen en zorgverleners kennis hebben over mijn ziekte en dit met elkaar bespreken. Ook het feit dat de chirurg uit Gelre mee-opereerde, vond ik heel fijn. Zelfs tijdens de operatie konden ze zo nog overleggen wat het beste voor mij was," vertelt Tonnie Brugman, die zelf voor alvleesklierkanker onder behandeling is bij Gelre, maar geopereerd werd bij Isala.