‘Zorg beter voor elkaar’ doet een appèl op ons allemaal!

Sophieke van Ginkel,
programmamanager strategie bij Gelre

In 2019 startte Gelre met het uitrollen van haar nieuwe strategie. Onder de vlag ‘Zorg beter voor elkaar’ werkt Gelre sindsdien aan de uitdaging de zorg menselijk én betaalbaar te houden. Sophieke van Ginkel is sinds oktober de drijvende kracht achter het strategieprogramma.

Eerst even iets rechtzetten. Als programmamanager bestaat je dagtaak niet uit het verdelen van projecten en het aansturen van projectleiders. “Veel initiatieven worden door de afdelingen zelf bedacht en opgepakt. Dat vind ik sterk. We willen vooral gebruikmaken van ideeën die er in de organisatie leven. Als projectbureau kunnen wij daarbij ondersteunen, stimuleren, faciliteren en verbinden.”

Mooie voorbeelden van die aanpak zijn de projecten ‘samen beslissen’ en ‘focus op ouderen’. Sophieke: “Een eerste brainstorm met een groep collega’s leverde al zeventig goede ideeën op. Die lijst hebben we samen steeds verder teruggebracht. Uiteindelijk bleven er drie goede plannen per thema over. Daar zijn we nu concreet mee aan de slag.”

Steeds vaker melden afdelingen zich met goede ideeën. “Toen het project ‘oncolytica thuis’ begon, kwamen kort daarna de cardiologen en de CCU ook bij ons met ideeën om de zorg voor hartfalen veel meer naar thuis te verplaatsen. En zo zijn er meer voorbeelden. Er ontstaat een soort olievlekwerking. Prachtig om te zien! Tegelijkertijd moeten we oppassen, dat we niet te hard gaan. We zijn ambitieus, maar het moet wel te behappen zijn en goede patiëntenzorg blijft het allerbelangrijkst. Dus liever een overzichtelijk aantal projecten goed oppakken, dan te veel half doen.”

De metrokaart met de strategische routes richting 2025 en de tussenstations zijn het afgelopen jaar geland in de hele organisatie. ‘Zorg beter voor elkaar’ is daarbij een prachtige kapstok, vindt Sophieke. “Het mooie is dat iedereen er in het ziekenhuis elke dag mee aan de slag kan. Er ligt altijd wel iets binnen je invloedssfeer wat je concreet kunt aanpakken. Zorg beter voor elkaar doet een appèl op ons allemaal. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Strategie kan net zo goed gaan om een omvangrijk project als om een kleine verbetering.”

“Veel initiatieven worden door de afdelingen zelf bedacht en opgepakt. Dat vind ik sterk. We willen vooral gebruikmaken van ideeën die er in de organisatie leven. Als projectbureau kunnen wij daarbij ondersteunen, stimuleren, faciliteren en verbinden.” Programmamanager strategie Sophieke van Ginkel