Zorg beter voor elkaar

In 2019 hebben we in Gelre met elkaar veel initiatieven ontplooid om invulling te geven aan de thema’s van onze meerjarenstrategie: waarde gedreven zorg, de regio verbinden, zorg naar de patiënt thuisbrengen en onze mensen een waardevolle werkomgeving bieden. Er is veel enthousiasme bij onze mensen om de zorg die wij leveren aan te laten sluiten bij de verwachtingen en wensen van onze patiënten. Passend bij de veranderende kijk op wat gezondheid en wat zinnige zorg is. Dat is mooi om te zien.

Met elkaar nemen we onze rol in het betaalbaar en beschikbaar houden van de medisch specialistische zorg voor de inwoners uit onze regio. Veel mensen uit verschillende geledingen in onze organisatie nemen hier met veel passie initiatieven in. Er worden zowel onderling als met onze partners in de regio bestaande verbindingen versterkt en nieuwe gemaakt. Ook bij die partners ontmoeten we enthousiasme en grote bereidheid om de grote vraagstukken waar we voor staan met elkaar op te lossen. We hebben in het afgelopen jaar veel bereikt. Dit jaarbericht laat daar verschillende voorbeelden van zien.

Zinnige zorg

Zinnige zorg was daarbij in 2019 een belangrijk thema dat we extra aandacht hebben gegeven. Hoogleraar Sjoerd Repping, kwartiermaker zorgevaluatie en gepast gebruik bij het Zorginstituut Nederland, was eind vorig jaar bij Gelre te gast als spreker over dit thema. Zijn stelling: “zorg waarvan je weet dat het werkt, moet je doen. Als je weet dat het níet werkt, moet je het niet doen. En als je niet weet óf het werkt, moet je dat uitzoeken.”

Het afgelopen jaar voerden veel Gelre-collega’s gesprekken met elkaar over het thema zinnige zorg. Uit gesprekken werden ideeën geboren, waaruit acties voortkwamen. Het leidde in 2019 tot de eerste concrete projecten. We zien collega’s die branden van ambitie om verdere stappen te zetten. Om plannen tot wasdom te laten komen. Onze gezamenlijke koers zorgt ervoor, dat initiatieven elkaar versterken. Het vliegwiel dat het afgelopen jaar op gang kwam, belooft een minstens zo mooi 2020.

Een nieuwe wereld van kijken

Op veel vraagstukken over wat zorg zinnig maakt, bestaat geen eenvoudig antwoord. Maar de vraag stellen, opent een nieuwe wereld van kijken naar ons vak. Een wereld waarin kwaliteit van leven en leren omgaan met ziekte en beperkingen minstens zo belangrijk worden als het leveren van medische zorg. Een wereld waarin kritische reflectie en een goed gesprek even waardevol worden gevonden als een geslaagde medische ingreep. Als Raad van Bestuur zijn we ongelooflijk trots op de energie en daadkracht waarmee onze mensen langs deze lijn werken aan de toekomst van ons ziekenhuis én aan de toekomst van de zorg.

Michel Galjee

Voorzitter Raad van Bestuur


Sjoerd Repping, de man die alle bewezen onzinzorg uit de ziekenhuizen moet schrappen. De Volkskrant, 15 april 2019.

“Onze gezamenlijke koers zorgt ervoor, dat initiatieven elkaar versterken.” Voorzitter Raad van Bestuur Michel Galjee