Financieel resultaat

Inleiding

Over 2019 heeft Gelre ziekenhuizen een positief financieel resultaat behaald van € 2,2 miljoen. Het betreft 0,6% van de totale bedrijfsopbrengsten. Dit resultaat is € 1,8 miljoen lager dan het vooraf ten doel gestelde bedrag in de begroting. Het resultaat in 2018 was € 2,2 miljoen. Autonome kostenontwikkelingen, aanhoudende prijsdruk vanuit zorgverzekeraars en uiteraard ook onze eigen ambities en daarvoor benodigde investeringen, noodzaken ons de zorg slimmer en efficiënter te blijven organiseren. Dit is een ontwikkeling die zich in 2019 verder heeft voortgezet en ook in de toekomst zal blijven doorgaan.

De solvabiliteit is van 26,9% ultimo 2018 toegenomen naar 29,1% ultimo 2019. De afspraken met zorgverzekeraars en banken over respectievelijk de patiëntenzorg en de financiële performance van de organisatie zijn nagekomen. Daarmee is sprake van een solide uitgangspositie met het oog op de toekomst, waarbij het streven is blijvend te investeren in ons ziekenhuis zodat we kwalitatief goede specialistische zorg kunnen blijven bieden aan inwoners van onze regio.

Ontwikkeling van de winst- en verliesrekening

Opbrengsten

In vergelijking met 2018 stegen de bedrijfsopbrengsten in 2019 met € 22,6 miljoen. Deze stijging is met name het gevolg van de toename van de opbrengsten uit de geleverde zorg die betaald wordt door de zorgverzekeraars. De subsidies zijn gestegen met € 3,5 miljoen. Dit heeft voornamelijk betrekking op het opleiden van arts-assistenten en specialistische functies. De overige opbrengsten laten een lichte stijging zien.

Kosten

De kosten zijn met € 23,4 miljoen gestegen ten opzichte van 2018. Dit komt met name door de stijging in personeelskosten, waaronder een effect van ruim € 3 miljoen voor de nieuwe cao en de stijging in patiëntgebonden kosten, waaronder duurdere en meer verstrekte medicatie van ruim € 5 miljoen.

Ontwikkeling van de balans

Het balanstotaal is als gevolg van actief werkkapitaalbeheer gedaald ten opzichte van 2018 (-/- € 10,7 miljoen naar € 274,8 miljoen). Het positieve resultaat 2019 is toegevoegd aan het eigen vermogen. Hierdoor is het eigen vermogen gestegen naar € 79,9 miljoen. Eind 2019 bedroeg de portefeuille langlopende lening € 121,8 miljoen. Hiervan is € 16,5 miljoen opgenomen als kortlopende schuld en € 10,7 miljoen als langlopende leaseverplichting. Van de leaseverplichting is € 4,6 miljoen opgenomen als kortlopende schuld.

Treasury

Gelre ziekenhuizen heeft in zijn Treasurystatuut o.a. het beleid, de procuratie en monitoring met betrekking tot financiering en liquiditeiten vastgelegd. In de komende jaren is blijvend aandacht nodig voor de liquiditeitsontwikkeling. Dit komt o.a. door de bancaire druk op de kredietruimte. De totale kredietfaciliteit bedraagt in totaal € 40 miljoen. Met de resultaten over 2019 voldoet Gelre ziekenhuizen aan de gestelde ratio’s van beide banken. Nagenoeg alle leningen zijn geborgd door het Waarborgfonds voor de Zorgsector. De aflossingen en rentebetalingen zijn gespreid over de maanden van het jaar. Vanwege de noodzakelijke flexibiliteit zijn de looptijden van de leningen gedifferentieerd. Hiermee spreiden we de toekomstige risico’s van herfinanciering over de jaren heen.

In 2019 is van één lening de rente herzien waarbij het nieuwe rentepercentage 0,63% is voor de resterende looptijd van 5 jaar. Een nieuwe lening van € 4,8 miljoen is aangetrokken voor een looptijd van 4 jaar met een rentepercentage van 0,90%.

Interne controle en administratieve organisatie

In 2017 is Gelre ziekenhuizen over gegaan op Horizontaal Toezicht. Over de verantwoordingsjaren 2017 en 2018 heeft Gelre ziekenhuizen een Assurance type II verklaring behaald. De beheersmaatregelen en uitkomsten zijn besproken met de zorgverzekeraar en akkoord bevonden. Door de accountant is de opzet, het bestaan en de werking van de beheersmaatregelen getoetst. Tot dusver zijn er geen bevindingen gedaan die van invloed zijn op de omzetverantwoording 2019.

Beloningscode Bestuurders in de Zorg en de Wet Normering Topinkomens

Bij het vaststellen van de beloning van de (leden van de) Raad van Bestuur speelt zowel de Beloningscode voor Bestuurders in de Zorg (BBZ) als de Wet Normering Topinkomens (WNT) een belangrijke rol. Onder beloning wordt verstaan: het basissalaris, emolumenten (zoals bijvoorbeeld vakantietoeslag, eindejaaruitkering, werkgeversbijdrage pensioenpremie) en eventuele ontslaguitkeringen. De BBZ bevat een door de eigen zorgsector (de NVZT en NVZD) vastgestelde richtlijn voor beloning van zorgbestuurders. Deze richtlijn is bedoeld om de beloning van bestuurders vast te stellen en te verantwoorden. De hoogte van de beloning wordt vastgesteld aan de hand van diverse factoren die de functiezwaarte van de individuele bestuurder bepalen. Op 1 januari 2013 is de Wet Normering Topinkomens in werking getreden. De WNT is van toepassing op Stichting Gelre ziekenhuizen. Het voor Stichting Gelre ziekenhuizen toepasselijke bezoldigingsmaximum is in 2019 € 194.000.

Het bezoldigingsmaximum in 2019 voor Stichting Gelre ziekenhuizen is het bezoldigingsmaximum voor zorg en jeugdhulp, klasse V, totaalscore 14, met uitzondering van degene die onder de overgangsregeling vallen. Dit geldt naar rato van de duur en/of omvang van het dienstverband.

Declaraties leden Raad van Bestuur en Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (RvT) en Raad van Bestuur (RvB) hebben het volgende overwogen: Gelre ziekenhuizen is lid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en past de zorgbrede governance code 2017 toe. De voorzitter van de remuneratiecommissie controleert en fiatteert de declaraties van de leden van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur hebben besloten het beleid van controle en fiattering te continueren. Bedragen worden gespecificeerd overeenkomstig de hoofdrubrieken van het declaratiereglement (binnenlandse en buitenlandse reiskosten, opleidingskosten, representatiekosten en overige vergoedingen). Ook is besloten dat de voorzitter van de remuneratiecommissie afwijkende declaraties, ten opzichte van het reglement, eerst met de betreffende bestuurder bespreekt en daarna zo nodig met de remuneratiecommissie en eventueel met de hele Raad van Toezicht. In het jaarverslag worden declaraties weergegeven.

Overzicht van vergoedingen Raad van Bestuur en Raad van Toezicht 2019