Intensive Care:
één team, twee locaties

“De vernieuwde richtlijnen maken de zorg op de IC beter, maar vragen van ons ook extra mankracht en geld. Wij vinden het belangrijk om hierin te investeren. Dit doen wij onder andere door meer mensen op te leiden tot IC-verpleegkundige.” Bedrijfskundig manager Erwin de Kovel

Tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt de Intensive Care in Gelre Zutphen officieel heropend door de burgemeester.

In maart 2017 werd in Zutphen de afdeling Intensive Care omgezet in een afdeling High Care. Hier worden patiënten net als op een IC gestabiliseerd en beademd, alleen de verpleegduur is korter. Anke Kröner is één van de tien intensivisten die samen met IC-verpleegkundigen het IC-team van Gelre ziekenhuizen vormt. “Het was een tijdelijke maatregel, want we wilden graag aan de behoefte aan IC-zorg in de regio voldoen. Wij weten hoe belangrijk het is om in tijden van onzekerheid dichtbij een ziek familielid te kunnen zijn. Daarom is gekozen voor een andere oplossing. Zonder IC zou andere zorg in het ziekenhuis in gevaar kunnen komen zoals spoedeisende hulp en verloskunde. Dat was een extra reden om de Zutphense IC te willen behouden.”

“Dankzij de inzet van het fantastische team is de IC op beide locaties op orde. We zijn nu één team dat op twee locaties werkt. Fysiek zijn de plekken verschillend, verder zijn protocollen, werkwijzen, materialen en scholingsprogramma’s hetzelfde. Deze afwisseling houdt ons scherp en biedt uitdaging.”