Samen Beslissen
start met een goed gesprek


De definitie van goede zorg is voor ieder individu anders. De werkgroep Samen Beslissen van Gelre heeft als doel patiënten weloverwogen keuzes te laten maken over de behandelopties.

In een goed patiëntgesprek komen onderwerpen aan bod als behandelmogelijkheden, de voor- en nadelen per behandeloptie, wat de patiënt belangrijk vindt in zijn leven en welke behandeling hierbij aansluit. Het stellen van de juiste vragen en samen hierin beslissen kan voor patiënten het verschil maken. Maar om zo’n gesprek in alle gelijkwaardigheid te voeren en de patiënt daarbij in regie te laten, vraagt vaardigheid.

De werkgroep Samen Beslissen bestaat uit medewerkers van verschillende afdelingen: van een intensivist tot programmamanager oncologie. Het patiëntgesprek en de beslissingen tijdens dit gesprek staan centraal. De werkgroep start met het inventariseren van initiatieven die al lopen, zowel binnen Gelre als elders in het land. De komende jaren ontwikkelt Gelre verschillende trainingsmogelijkheden met als doel artsen zo goed mogelijk toe te rusten in het voeren van 'een goed gesprek’.