Drie dingen die je misschien nooit wilde weten (maar wel heel interessant zijn) over het Routeplan Digitalisering van Gelre

Manager I&T André Zandberg ziet grenzeloze digitale mogelijkheden voor het verbeteren de zorg. Maar voor het zover is, zijn er stappen te zetten. Die beschrijft Gelre in haar nieuwe Routeplan Digitalisering.

Als André Zandberg droomt over de toekomst, ziet hij een platform waarop alle zorgverleners rondom een patiënt hun data beschikbaar hebben gesteld. Waardoor het systeem, op basis van algoritmes, mee kan dokteren. Waarin een digitale assistent de patiënt vriendelijk toespreekt dat het tijd is zijn medicatie in te nemen en vragen stelt op geleide van de sensoren die de patiënt bij zich draagt. Waarbij software dreigend onheil eerder heeft geweerd dan de arts het kon zien aankomen. Die toekomst kon nog wel eens dichterbij zijn dan we denken, stelt André. Maar voor het zover is, heeft Gelre stappen te zetten. In 2019 stelde Gelre daarom - in navolging van het strategieprogramma - een nieuwe ICT-strategie op. Onderdeel daarvan is het Routeplan Digitalisering. Hierbij een samenvatting in drie punten.

Naar de cloud

Gelre is een van de eerste ziekenhuizen in Europa die haar hele IT-omgeving ‘naar de cloud’ brengt. In gewone mensentaal betekent dat: alle IT-systemen (servers) waarop mensen van Gelre werken, staan straks niet meer in het ziekenhuis, maar in datacenters. André: “Dat maakt ons veel flexibeler. Vroeger schafte je een systeem aan dat je op eigen servers in het ziekenhuis zette. Daar zat je dan meteen voor een hele poos aan vast. Nu kiezen we steeds vaker voor een zogenoemde SaaS-oplossing. We zijn geen eigenaar van het systeem, maar krijgen op afstand toegang tot een softwarepakket dat geïnstalleerd staat op de server van de leverancier. Deze toegang loopt via een cloud-verbinding. Het onderhoud en de helpdesk zitten bij de aanbieder.”

Naar een data-integratieplatform

We weten al veel langer, dat een patiënt er enorm bij gebaat is als zorgverleners zijn gezondheidsgegevens met elkaar uitwisselen. Het landelijke patiëntendossier heeft het om meerdere redenen nooit gered, maar komend jaar krijgt elke patiënt zijn Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Iedere zorgverlener moet de gezondheidsgegevens van elke patiënt straks volgens een vast format (een ZIB, ofwel Zorg Informatie Bouwsteen) beschikbaar kunnen stellen. “Hier zijn we al druk mee aan het werk. Niet alleen aan de techniekkant, maar ook aan de gedragskant vraagt het inspanning. Artsen moeten gaan wennen aan het idee dat ze niet voor zichzelf registreren, maar voor de patiënt.”

Naar een situatie waarin zorg en ICT elkaar verstaan

Even kort door de bocht: IT-ers zijn niet altijd even handig in hun communicatie en zorgverleners zijn digitaal niet altijd even competent. Een ideale voedingsbodem voor wederzijds onbegrip. Niet handig als je weet dat alle stappen uit de nieuwe Gelre-strategie in meer of mindere mate een ICT-component hebben. André: “We willen toe naar een situatie waarin zorgverleners digitale mogelijkheden begrijpen om zorg beter en toegankelijker te maken. De IT-er is daarbij hun coach die weet wat er technisch mogelijk is en hoe dat te organiseren valt. Goede samenwerking is dus cruciaal. Het komend jaar werken we aan de communicatieskills van IT-ers en aan de digitale kennis van zorgverleners. Als beide partijen dichter naar elkaar groeien, is de weg vrij naar prachtige oplossingen.”

“Als beide partijen dichter naar elkaar groeien, is de weg vrij naar prachtige oplossingen.” Manager I&T André Zandberg