Zorg beter voor elkaar

'Vier strategische lijnen vormen de weg waarmee we onze zorg de komende jaren betaalbaar én menselijk gaan houden.'

Michel Galjee, voorzitter Raad van Bestuur

Voorwoord

Over een organisatie waar 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar wordt gewerkt aan de gezondheid en het welzijn van mensen, raak je niet snel uitgepraat of uitgeschreven. Toch staan we elk jaar opnieuw voor de uitdaging een verslagjaar samen te vatten in één document. Ga er maar aan staan. Vorig jaar maakten we een filmpje, dit jaar een chronologische tijdlijn over 2018.

Eén van de belangrijkste wapenfeiten uit 2018 is voor mij, vanuit mijn rol als bestuurder, het ontwikkelen van onze nieuwe strategie. Een koers die we met een grote en brede delegatie uit het ziekenhuis hebben ontwikkeld en waarmee we vol energie en daadkracht de toekomst tegemoet treden. Vier strategische lijnen vormen de weg waarmee we onze zorg de komende jaren betaalbaar én menselijk gaan houden. Waarin we focussen op medisch specialistische zorg, die zich steeds meer buiten de muren van ons ziekenhuis gaat afspelen.

‘Zorg beter voor elkaar’ is de vlag die wappert boven deze nieuwe koers. Het had ook de rode draad door 2018 kunnen zijn. Want met elkaar hebben we het afgelopen jaar flinke en mooie stappen gezet richting de toekomst. In onze mogelijkheden voor oncologische diagnostiek bijvoorbeeld, met onze nieuwe PET-CT-scanner die nét in 2019 in gebruik werd genomen. Dankzij de combinatie van technieken kunnen zowel de aard als de plaats van een afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Bovendien gebruikt deze nieuwe generatie scanners een hele lage dosis radioactiviteit. Dat is enorme winst voor patiënten, vooral voor bijvoorbeeld vrouwen met borstkanker en patiënten die vaker een scan nodig hebben.

Dat we onze zorg goed voor elkaar hebben, bewijst ook de heraccreditatie in 2018 voor NIAZ-Qmentum, voor de derde keer op rij. We voldoen aan 98% van de geldende kwaliteitsnormen en zelfs aan 100% van de verplichte normen. Wat me extra trots maakt, zijn de lovende woorden die de directeur van het NIAZ sprak over het medisch teamwork (MTW) binnen Gelre ziekenhuizen. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, maar ook staf en management: we werken allemaal samen ten behoeve van het beste voor onze patiënten.

Grote valkuil daarbij is dat wij het als zorgverleners – vanuit de beste intenties - voor de patiënt gaan invullen. Goed blijven luisteren naar zijn of haar behoefte is een cruciale voorwaarde voor goede zorg. Ook daarin hebben we in 2018 stappen gezet met de installatie van een patiëntenpanel, de start van de werkgroep patiëntparticipatie en de oprichting van een centrale commissie kwaliteit met vertegenwoordiging uit de Cliëntenraad.

Niet alleen op organisatieniveau, maar juist ook in de relatie tussen zorgverlener en patiënt is luisteren een kernkwaliteit. Een goed gesprek is de belangrijkste randvoorwaarde voor het leveren van goede zorg. Medische zorg valt pas als ‘goed’ aan te merken, als het wezenlijk iets toevoegt aan het leven van de patiënt. Niet elke aandoening gaan opereren bijvoorbeeld, maar eerst zorgvuldig bespreken of de ingreep, met zijn plussen en minnen, het welbevinden van een patiënt verbetert. Waardegedreven zorg, noemen we dat bij Gelre. Het is een sleutelbegrip uit onze nieuwe strategie.

Ook de status van topklinisch ziekenhuis is een speerpunt uit onze strategie. Om de medische zorg ook in de toekomst veilig te stellen, nemen we als ziekenhuis graag onze verantwoordelijkheid op het gebied van onderzoek en opleiding. En hoewel onze focus vooral bij de regio ligt, vervullen we met de STZ-erkenning in 2018 van onze drie expertisecentra – duizeligheidscentrum, ouderengeneeskunde en IC – ook een landelijke functie.


En zo valt er nog veel meer te vertellen over 2018. Daarvoor verwijs ik u naar de rest van dit online jaarverslag. Het was een prachtig jaar. Op naar 2019.

Zorg beter voor elkaar!


Michel Galjee

voorzitter Raad van Bestuur