Gelre en Isala:
hoe gaat de samenwerking?


Waren we voor de zomer op het goede spoor?
Mirella Koenjer kijkt even om…

Het gaat goed: ‘Elke specialist heeft zijn eigen blik en focus.’

De ziekenhuizen staan met een team rondom de patiënt. Neem bijvoorbeeld een kwetsbare oudere patiënt met uitzaaiingen. Dan betrekken we ook een geriater bij de keuze voor een bepaalde behandeling. Daarbij kijken we niet alleen naar de lengte van de behandeling. Maar ook naar de kwaliteit van leven. Past deze insteek bij de patiënt? En kan de patiënt de behandeling ook echt aan?

“Iedere patiënt is weer anders.

Daarom staat de mens centraal.

Met een multidisciplinair team bekijken wij de casus vanuit alle perspectieven.”

De opbrengst: ‘Oncologische topzorg in de regio.’

Door zorg te concentreren zijn er inmiddels multidisciplinaire gespecialiseerde teams van zorgverleners ontstaan. Daarin delen wij kennis en knowhow. Elke keer zijn wij op zoek naar inhoudelijke en organisatorische verbeterpunten. Met als doel de patiënt de beste oncologische zorg in de regio aan te bieden. Eén van de resultaten hiervan is dat verschillende zorgpaden regionaal zijn afgestemd, waarbij we gebruikmaken van landelijke richtlijnen en de laatste onderzoeksresultaten.

“Ik zie gedrevenheid en passie bij alle zorgverleners. Die drive en passie brengen we samen. En daardoor krijgt de patiënt de beste zorg. Dat maakt me trots.”

Onze kracht: ‘Werken vanuit passie.’

De samenwerking is klein gestart met als doel groot uit te bouwen: samen met Isala oncologische topzorg leveren. Niet omdat het moet, maar omdat wij het willen. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals het delen van patiënteninformatie. In de toekomst zal dit eenvoudiger zijn door de ICT-oplossingen die wij momenteel ontwikkelen. Tot die tijd houden we de lijnen kort, zodat het voor de patiënt geen gevolgen heeft.

“Het zorglandschap verandert. En wij veranderen mee. Wij willen ook nauwer samenwerken met huisartsen, thuiszorg en de paramedici in de 1e lijn.”

Hoge ambities: ‘Vergroten van ons netwerk.’

Op dit moment verkennen wij de samenwerking met A.R.T.Z. (samenwerkingsverband tussen Rijnstate in Arnhem, Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede). Daarbij kijken we of samenwerking de zorg voor de patiënt kan verbeteren. Daarnaast werken we aan het verbinden van de 1e lijn en 3e lijn, want oncologische zorg gaat over de muren van het ziekenhuis heen. Ook hierin is samenwerken erg belangrijk om topzorg goed af te stemmen.