Iedereen in het juiste bed

Het is al avond als een huisarts constateert dat het niet goed gaat met een oudere dame. Ze woont nog wel zelfstandig, maar met moeite. De nacht thuis blijven is geen optie. Wij nemen mevrouw voor een paar dagen op in ons ziekenhuis, terwijl dat medisch gezien eigenlijk niet nodig is. En deze mevrouw was niet de enige patiënt die onterecht werd opgenomen in het ziekenhuis.


Verkeerde beddenproblematiek …

Ieder ziekenhuis herkent de problematiek: patiënten die onterecht in het ziekenhuis worden opgenomen. Of patiënten die te lang blijven liggen in het ziekenhuis, omdat het vinden van een geschikte plek in een verpleeg- of verzorgingshuis moeilijk is. Of was: want tegenwoordig pakken we dat in Gelre heel anders aan.

… verminderen we met een betere samenwerking in de keten

Het transferbureau van Gelre streeft ernaar de instroom, doorstroom en uitstroom van de patiënten efficiënter te laten verlopen. Een greep uit de maatregelen:

  • Instroom: samen met huisartsen en verpleeg- en verzorgingshuizen hebben we een crisisregeling Spoedzorg kwetsbare ouderen vastgesteld.
  • Doorstroom: we hebben aan onze werkprocessen doorlooptijden en normen gekoppeld en op de verpleegafdelingen wordt gestuurd op de geplande ontslagdatum.
  • Uitstroom: we zijn beter gaan samenwerken met elkaar: het Gelre, huisartsen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties in de regio.

De eerste resultaten zijn veelbelovend

In 2018 hebben we in Zutphen 26 oneigenlijke ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Na het succes in Zutphen, zijn we ook in Apeldoorn met deze werkwijze gestart.