Chemotherapie eruit,
Immunotherapie erin?

Immunotherapie breekt definitief door in 2018

Immunotherapie wordt steeds vaker naast of in plaats van chemotherapie gegeven. Niet iedereen komt er voor in aanmerking. De therapie werkt heel anders dan chemo. Veel meer gericht op het mobiliseren van de eigen afweer. Met veel minder bijwerkingen.

In 2018 zijn we gestart met het geven van immunotherapie…

‘Dit verloopt heel goed. De indicaties waarvoor immunotherapie gegeven kan worden hebben zich dit jaar steeds verder uitgebreid.’ Niels Pronk, longoncoloog, is trots op alle betrokkenen. ‘Het is ons gelukt om deze behandelingen hier ook allemaal aan te kunnen bieden. Dat is erg goed nieuws!’

"De verwachting is dat immunotherapie een toegevoegde behandeling zal worden bij vrijwel alle nu bestaande behandelingen met chemotherapie."

… en de resultaten zijn soms echt verbluffend te noemen

‘Een jonge vrouw wordt steeds zieker. Ondanks vele behandelingen. Chemotherapie slaat niet aan. De ziekte grijpt steeds verder om zich heen. Radeloos vlucht ze in pijnstillers. Totdat we starten met immunotherapie. Ze belt me. Ze staakt de pijnbestrijding. En ze gaat weer aan het werk. Zó goed voelt ze zich. Deze jongedame spookt vaak door mijn hoofd. Ze vraagt me hoe lang het effect van de behandeling aan zal houden. Bij een deel van de patiënten is er een langdurige respons, ook na staken van de behandeling,’ vertelt Pronk tevreden.

Drie feiten op een rij

Immunotherapie:

  • … wordt via een infuus in de arm toegediend tijdens een dagbehandeling bij Oncologie.
  • … stimuleert de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen.
  • … werkt met eiwitten die ervoor zorgen dat alleen kankercellen gedood worden. Dit is een groot verschil met chemotherapie. Chemo-medicijnen doden ook andere snel delende cellen.

Meer weten? Lees hier meer over de succesvolle start van deze therapie.