Evidence based practice


EPB in je dagelijks werk

“We hebben het altijd zo gedaan willen we nooit meer horen.”
“Het is tijd om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van je vak. Voor jezelf en voor je patiënt.”

Onlangs gaf ze er een masterclass over bij Gelre ziekenhuizen. In dit artikel legt ze nog eens uit wat de meerwaarde van Evidence Based Practice (EBP) is, en hoe je het een plek kan geven in je dagelijks werk. Aan het woord: hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen.

EBP hoort erbij

“Verpleegkundigen werken hard en maken niet voldoende tijd voor hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van hun vak of om met elkaar te reflecteren op hun eigen werk. Dat moet nu echt veranderen. We leven in een tijd waarin we als verpleegkundigen onze toegevoegde waarde willen aangeven voor de kwaliteit van zorg voor onze patiënten. Niet alleen nu, maar ook over vijf, tien, twintig jaar. Dat betekent dat we onze rol moeten pakken in competenties als klinisch redeneren, verpleegkundig leiderschap en EBP. Daarom zijn deze competenties opgenomen in de nieuwe beroepsprofielen. Ze horen bij onze rol als verpleegkundigen van de toekomst.”


De zin van EBP

Soms voeren we verpleegkundige handelingen uit zonder dat die blijken bij te dragen aan de kwaliteit van zorg. Gewoon omdat we het zo gewend zijn. EBP nodigt uit tot samen kritisch zijn op ons vak. Doen we de goede dingen, en doen we de dingen goed? Vervolgens helpt EBP de juiste keuzes te maken. Dit gebeurt door drie elementen te combineren: je eigen klinische ervaring, het beste wetenschappelijk bewijs en de voorkeuren van de patiënt. Als je de inzichten die je opdoet vervolgens verweeft in je dagelijks werk, vergroot dat de kwaliteit van zorg.”


Voor álle verpleegkundigen

“EBP bestaat uit 5 stappen. De eerste stap is: jezelf dingen afvragen. Dat gaat alle verpleegkundigen aan, of ze nu mbo- of hbo-opgeleid zijn. Stap 2 tot en met 4 gaan over het zoeken naar een antwoord op de vraag die in stap 1 is geformuleerd. Regieverpleegkundigen hebben geleerd hoe ze dat kunnen doen met behulp van wetenschappelijke literatuur. Daarom ligt het voor de hand dat zij hierin het voortouw nemen. In stap 5 tenslotte praat je als team met elkaar over de ‘uitslag’, het antwoord op de vraag in stap 1. Wat betekent die uitslag voor de patiënt en onze manier van werken? Wat gaan we anders doen, wat is daarvoor nodig, wie doet wat? Hoe zorgen we dat we ernaar gaan handelen, elke dag weer? Ook dat gaat natuurlijk álle verpleegkundigen in het team aan.”


Het belang zien

“Artsen en paramedici werken al jaren met EBP. Om EBP in de verpleegkundige beroepsgroepen net zo goed op orde te krijgen als huisartsen hun NHG-standaarden, is het nodig dat we er met elkaar écht prioriteit aan gaan geven. Op alle niveaus, van teamleiders en verpleegkundigen tot bestuurders. Ook voor de beroepsvereniging is een belangrijke rol weggelegd. Als verpleegkundigen kunnen we met EBP het verschil maken.”

“Evidence Based Practice hoort bij je dagelijks werk.”
“Met EBP maken verpleegkundigen het verschil.”