Vraag & antwoord vanuit de mentimeter

Tijdens het Symposium V&V2020 zijn door aanwezigen vragen gesteld. Niet alle vragen konden toen beantwoord worden.
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden erop hieronder voor je op een rij gezet.

“Moet je als hbo-verpleegkundige regieverpleegkundige worden?”

Bij de start van functiedifferentiatie op jouw afdeling ga je aan de hand van het ontwikkelportfolio van mbo- en/of hbo-verpleegkundige in gesprek met je leidinggevende en maak je de keuze welk carrièrepad je kiest. Je kiest voor de functie van verpleegkundige of regieverpleegkundige met de daaraan gekoppelde voorwaarden.

Heb je vóór 2015 je hbo-v-diploma behaald en wil je de functie van regieverpleegkundige vervullen? Dan ben je verplicht om het ontwikkeltraject van Gelre te volgen.


“Zit er verschil in het salaris van een verpleegkundige en een regieverpleegkundige?”

Voor de functie van verpleegkundige zijn er straks landelijk (wet BIG-II) twee functies, namelijk: verpleegkundige (mbo-v/inservice) en regieverpleegkundige (hbo-v). De functie van verpleegkundige blijft in salarisschaal 45. De functie van regieverpleegkundige komt in salarisschaal 50. Binnenkort wordt duidelijk wat de beloning is voor regieverpleegkundigen met een CZO-erkende vervolgopleiding die de regieverpleegkundige rol vervullen.


“Welke invloed heeft het team in de implementatie?”

Je hebt grote invloed. Jij als verpleegkundige maakt het verschil. Ga met elkaar in gesprek als team: hoe zien jullie de verandering en wat zou er op jullie afdeling beter kunnen? Ga als team de verandering van de twee rollen aan, op een manierwaarop beide functies, verpleegkundige én regieverpleegkundige, nodig zijn en een plek hebben. Verdiep je in de veranderingen en mogelijkheden die het jullie team biedt.

Kijk naar elkaars kwaliteiten en ga deze juist benutten; diegene die goed is in EBP en het leuk vindt, laat diegene dat dan ook doen. Vindt iemand juist de coördinatie van zorg leuk? Laat diegene dit dan doen. Functiedifferentiatie (V&V 2020) is een middel om te komen tot verbetering van kwaliteit van zorg; de patiënt wordt er ‘beter’ van.


“Komt er wel uniformiteit op de verpleegafdelingen hierdoor?”
Op alle verpleegafdelingen komen beide functies, dus verpleegkundige en regieverpleegkundige met ieder zijn/haar rol. Invulling wat betreft taken en processen geeft elke afdeling zelf vorm.


“Wat is de rol van de leidinggevende?”

Het team geeft samen met de leidinggevende vorm aan deze verandering. Bij de start van functiedifferentiatie op jouw afdeling ga je aan de hand van het ontwikkelportfolio van mbo- en/of hbo-verpleegkundige in gesprek met je leidinggevende en maak je de keuze welk carrièrepad je kiest.


“Welke rol krijgt de academische zuster?”

De academisch opgeleide verpleegkundige is een verpleegkundige die een hbo-master of wetenschappelijke master heeft afgerond. De rol van deze verpleegkundige zal in de komende jaren gestalte krijgen.


Gaat de CZO-opgeleide verpleegkundige (mbo/hbo) mee als regieverpleegkundige?”

De hbo-v opgeleide verpleegkundige kan zich binnenkort laten registreren in het BIG register als regieverpleegkundige. Of de mbo-v/in-service verpleegkundige met een CZO erkende vervolgopleiding zich als regieverpleegkundige mag laten registreren volgens de wet BIG II is én wat de overgangsregeling betekent is nog niet bekend. Het wachten is op de landelijke uitspraak van de minister. Deze wordt voor de zomer van 2019 verwacht.


Wat is de rol van researchverpleegkundige en van verpleegkundig specialist”

Ben je researchverpleegkundige of verpleegkundig specialist en heb je vragen over wat functie differentiatie voor jou inhoudt? Neem contact op met het Leerhuis.


Rol van de hbo-verpleegkundige bij Matchpoint/Flexpool”

Je kunt je binnenkort als hbo-v-verpleegkundige laten registeren als regieverpleegkundige in het BIG-register.
Heb je vóór 2015 je hbo-v-diploma behaald en wil je de functie van regieverpleegkundige vervullen? Dan ben je verplicht om het ontwikkeltraject van Gelre te volgen.

Heb je ná 2015 je hbo-v-diploma behaald en heb je interesse in de functie van regieverpleegkundige? Maak dit dan kenbaar. Neem contact op met het Mobiliteitscentrum om jouw mogelijkheden te bespreken.


Wat gebeurt er met de rol van zorgcoördinator?”

Binnenkort wordt duidelijk uit welke toekomst-, carrière- en ontwikkelmogelijkheden de zorgcoördinatoren kunnen kiezen. Zodra deze duidelijkheid er is, volgt berichtgeving.


Hoe wordt de samenstelling van de hoeveelheid mbo-/hbo-verpleegkundigen bepaald?”

Landelijk is het advies gegeven om te streven naar een verhouding van 50-50, zodat beide rollen goed tot hun recht kunnen komen. Aangezien de regieverpleegkundigen nog in hun rol moeten groeien, hebben we binnen Gelre nog geen uitspraak gedaan over de ideale verhouding.

De bepaling van de verhouding is onderdeel van de strategische personeelsplanning van de afdeling. Het zorgbestuur bepaalt met het afdelingshoofd welke samenstelling van het team gewenst is. Hierbij speelt ook de zorgvraag en complexiteit een rol.


Krijgt de regieverpleegkundige meer tijd/minder werkuren aan bed om haar extra taken uit te kunnen voeren?”

De ontwikkelingen in de maatschappij in het algemeen en de zorg in het bijzonder leiden ertoe dat er in de toekomst behoefte is aan een andere mix van verpleegkundige kennis, vaardigheden en gedrag. Het verschilt per afdeling wat er nodig is. In principe is er juist ook aan het bed een andere mix van verpleegkundige vaardigheden nodig. Dat betekent vooral dat er anders gewerkt gaat worden dan we gewend zijn. Sommige vraagstukken vergen wellicht meer tijd buiten de zorg aan bed, maar er komen in principe niet definitief meer uren beschikbaar.


Verandering leidt tot hogere kosten, hoe verhoudt zich dit tot de werkvloer?”

Ministerie VWS heeft de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ) beschikbaar gesteld waarin implementatie van functiedifferentiatie van verpleegkundigen één van de vier thema’s is. Het project V&V2020 wordt bekostigd vanuit deze subsidieregeling.


Hoe wordt de verandering/verbetering gemonitord?”

Er wordt regelmatig geëvalueerd op alle onderdelen die worden ingezet bij de implementatie en het effect in Gelre. Maar ook landelijk worden de effecten gemeten zoals Regieverplee­gkundigen en functie­differentiatie: werkt het in de praktijk?

Daarnaast wordt op de eerste twee proeftuinen een onderzoek gedaan in samenwerking met Saxion Hogescholen. Via observaties, interviews en het bestuderen van patiëntendossiers, is een beeld verkregen van de werkwijzen, de communicatie, de samenwerking, het situatiebewustzijn en het klinisch leiderschapsgedrag van hbo-verpleegkundigen van beide V&V2020-proeftuinafdelingen. Deze meting wordt volgend jaar herhaald.


Past V&V2020 in de meerjarenstrategie?”

Het past zeker in de meerjarenstrategie. Verpleegkundigen geven de strategie vorm op hun vakgebied. Zij vertegenwoordigen hun beroepsgroep bij de implementatie van de strategie. Hierin komt verpleegkundig leiderschap volop tot uiting.


Hoe creëer je draagvlak binnen je team voor V&V2020?”

Ga met elkaar in gesprek, nodig ervaringsdeskundigen uit van andere verpleegafdelingen (proeftuinen), ga eens kijken op andere afdelingen en volg de informatie die wordt gedeeld op intranet van Gelre in de kring VV2020.

Volg de landelijke ontwikkelingen in het verpleegkundig domein en deel deze in je team. Bespreek met het team en je leidinggevende welke stappen jullie als eerste willen zetten in het kader van functiedifferentiatie.