Wilma Bomhof


“Samen in de leerstand”

Renske Willemsen


“Blijf met elkaar praten”

“Het is vooral een cultuurverandering”

Extra taken, een andere rol. Nieuwe functieprofielen voer je niet van de ene op de andere dag in. Daarom krijgen teams daarvoor de ruimte tijdens een proeftuin. De afdelingshoofden van de eerste twee proeftuinen in Gelre vertellen over hun ervaringen.

“Samen in de leerstand”

“Wij ervoeren de proeftuin als een sprong in het diepe. Het is zoeken en hard werken en je krijgt onherroepelijk te maken met weerstanden. Maar na verloop van tijd wordt het plaatje langzaam duidelijker. Mensen gaan elkaar uitdagen en na de eerste succesjes wordt de drempel om veranderingen aan te brengen steeds lager.” Aan het woord is Wilma Bomhof, afdelingshoofd A6. “Twee jaar na de start kan ik zeggen dat ik ongelooflijk positief ben. De proeftuin heeft inzichten in de competenties van onze verpleegkundigen opgeleverd. Wat kan jij, wat we voorheen niet van je vroegen? De aftrap van de proeftuin met een Tiny en Tonny-theater was daarbij waardevol, het gaf veel inzicht in wat je mag verwachten van een hbo-opgeleide verpleegkundige. De mix van verpleegkundigen en regieverpleegkundigen werkt krachtig en er komt steeds meer cohesie in het team. Maar het belangrijkste is dat er een aanspreekcultuur is ontstaan, het hele team staat in de leerstand. Samen maken we een vertaalslag van de wereld om ons heen naar de zorg op onze afdeling.’

“Blijf met elkaar praten”

Renske Willemsen is afdelingshoofd Interne Geneeskunde & Dagbehandeling Zutphen. In maart 2017 is ze samen met haar afdeling een proeftuin gestart met inmiddels al een aantal mooie resultaten: “De functieprofielen zijn al een stuk duidelijker. Hbo’ers zijn aan de slag met competenties waar we voorheen nooit een beroep op deden en het team geeft hen daar ook steeds meer ruimte voor. Voor de aandachtsvelden werken we nu met combinaties van een mbo’er en een hbo’er. De rol van de regieverpleegkundige wordt mooi zichtbaar in de dagcoördinatie. Sommigen nemen daarnaast deel aan Gelrebrede projecten, richten zich op EBP of groeien in een coachende rol.”


Een einddatum voor de proeftuin is er nog niet: “We zijn klaar zodra de rol van de regieverpleegkundige duidelijk én geaccepteerd is.” Dat laatste is niet vanzelfsprekend, vertelt Renske. “Mbo’ers waren bang dat er bij hen taken zouden worden afgenomen, hbo’ers ontmoetten veel weerstand bij het aanbrengen van veranderingen. De sleutel tot succes, merkten wij, is: communiceren! Wat denkt en voelt die ander? Welk effect heeft jouw gedrag op het team? Blijf verbinding zoeken!”