Oktober 2023
Nauwe samenwerking tussen huisartsen en Gelre ziekenhuizen op het spoedplein

Mensen zijn benieuwd wat ons zorgaanbod is als we de veranderingen op onze hoofdlocaties in Apeldoorn en Zutphen doorvoeren. Eén van deze veranderingen is dat per 1 november de Spoedeisende Hulp in Gelre ziekenhuizen Zutphen tussen 21.00 uur en 8.00 uur wijzigt in een spoedplein. Intensivist Harold Hom: “De Spoedeisende Hulp en huisartsenspoedpost worden samengevoegd, waardoor huisarts en medisch specialist nauwer kunnen samenwerken. Het spoedplein in Gelre Zutphen heeft straks 1 balie, 1 deur en 1 ruimte.”
Intensivist Harold Hom: “De Spoedeisende Hulp en huisartsenspoedpost worden samengevoegd, waardoor huisarts en medisch specialist nauwer kunnen samenwerken. Het spoedplein in Gelre Zutphen heeft straks 1 balie, 1 deur en 1 ruimte.
Sneller duidelijkheid voor patiënt
“Stel een patiënt komt binnen met buikpijn. Waardoor wordt de buikpijn veroorzaakt? Dat moet onderzocht worden. Door de korte lijntjes op het spoedplein kunnen we snel een diagnose stellen. De patiënt wordt eerst gezien door een huisarts. Die huisarts wil verder overleg dus roept hij de medisch specialist of de spoedarts erbij in dezelfde kamer. We kunnen dan direct bloedprikken of radiologisch onderzoek verrichten. Zo hoeft de patiënt niet opnieuw naar de wachtkamer en weet deze sneller wat er aan de hand is.”
Verschil met Spoedeisende Hulp
“Het spoedplein verschilt niet zoveel van de Spoedeisende Hulp zoals we die nu kennen,” legt Harold uit. “Het grootste verschil ligt tussen 21.00 uur tot 8.00 uur. Dan rijden de ambulances niet meer naar Gelre Zutphen en worden daar ook geen patiënten meer opgenomen in de kliniek (verpleegafdelingen). Als een opname na het zien van de arts toch nodig blijkt, wordt de patiënt op een veilige manier overgeplaatst naar Apeldoorn. Daar kan de patiënt direct worden opgenomen op de verpleegafdeling.”
“Goed om te weten is dat de meeste patiënten die we op de Spoedeisende Hulp zien helemaal niet opgenomen hoeven te worden. Deze patiënten hebben wel zorg nodig, maar die zorg kunnen we gewoon op het spoedplein bieden. Denk aan het hechten van een snijwond, het aanleggen van gips of het maken van een hart-longfoto wanneer iemand ademhalingsklachten heeft. Misschien blijkt uit die hart-longfoto wel dat de patiënt een grote longembolie heeft en gemonitord moet worden. Ook dat is mogelijk op het spoedplein. Voor dit soort mensen hebben we twee complete Intensive Care bedden ingericht, met bijvoorbeeld monitoren en beademingsapparatuur, waar we mensen tijdelijk kunnen opvangen.”
Breder takenpakket
Het spoedplein betekent voor Harold een uitbreiding van zijn functie. Als intensivist is hij op de Spoedeisende Hulp vooral betrokken bij de Intensive Care-zorg, maar met de komst van het spoedplein wordt zijn rol breder: “Ik zal nu ook meer gevraagd worden om bij bepaalde patiënten mee te kijken die ik eerder niet direct zou zien.” Zo’n verandering van de werkzaamheden geldt ook voor de verpleegkundigen, die een breder takenpakket zullen krijgen. “De IC-verpleegkundige moet de SEH-verpleegkundige kunnen ondersteunen in de werkzaamheden, andersom moet de SEH-verpleegkundige dat ook kunnen bij de IC-verpleegkundige. We krijgen echt één team binnen het spoedplein. Dat kenmerkt de afdeling ook, zo’n eenheid.”
“Op het spoedplein zorgen we dat de patiënt direct op de juiste plek zit,” vertelt Harold. “Er wordt gekeken naar je klachten en afhankelijk van de ernst van die klachten word je vervolgens gezien door een huisarts of direct door een spoedarts.”
In een levensbedreigende situatie? Bel altijd 112!
Is er sprake van spoed?
Bel dan overdag uw huisarts en ’s avonds en ’s nachts de huisartsenspoedpost.

Positieve ontwikkeling dat alles samen komt
De komst van het spoedplein betekent dat de samenwerking tussen huisarts en specialist verder wordt geïntensiveerd en nog belangrijker wordt dan dat die nu al is. “Het spoedplein is een mooie en natuurlijke ontwikkeling,” aldus Anne Roelofsen, huisarts en lid van de huisartsencoöperatie Zutphen. “Ik denk echt dat hier iets moois kan ontstaan. Voor de patiënt zal er niet veel veranderen. Zij kunnen voor de meeste zorg bij het spoedplein terecht.”
Verandering brengt vaak onzekerheden met zich mee. Zo ook bij Anne, die moest wennen aan het concept van het spoedplein. “Inmiddels is het wel geland en begint het ook echt te leven, maar in het begin was het zeker even wennen. Als je er samen in zit, dan ga je het wat meer voelen en zo ontstaat er draagvlak. Dat merk ik ook steeds meer bij mijn collega’s.”
Slimmer werken
Als Gelre ziekenhuizen zijn we één van de eerste ziekenhuizen die gaan werken met een spoedplein. Volgens Anne is het echter een kwestie van tijd voor andere ziekenhuizen volgen: “We hebben in de zorg te maken met een personeelstekort. Niet alleen in onze regio, maar door heel het land. Nu lukt het vaak nog net, maar dat gaat op een gegeven moment wel veranderen. Zo staat dat ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) wat we met zijn allen hebben. We moeten er voor zorgen dat we met minder mensen meer werk kunnen verzetten. Dat kan alleen maar als je meer en intensiever met elkaar gaat samenwerken. Ik denk dat de patiënt daar uiteindelijk ook beter van wordt.”
Leren van elkaar
Naast dat het volgens Anne voor de patiënt positief is dat er een spoedplein komt, is het ook voor alle betrokkenen een mooie kans om te leren: “Er zit een leercurve in waarvan ik denk dat die heel leuk is. Zo blijf ik als huisarts meer van begin tot eind betrokken bij een patiënt; als iemand bij ons binnenkomt en wordt doorverwezen naar de spoedarts of medisch specialist, dan kan ik achter de schermen nog mee blijven kijken bij deze patiënt. Ik kan als huisarts leren van de medisch specialist en de arts-assistent leert van ons. Verpleegkundigen en triagisten kunnen wat meer doen. Het wordt echt één team dat samenwerkt om de beste zorg voor de patiënt te leveren. Dat is een mooie ontwikkeling.”
Videoverbinding
“Naast die directe samenwerking op het spoedplein in Zutphen kijken we ook naar hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de verschillende locaties,” vervolgt Anne haar verhaal. “Zo zijn we bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden om een laagdrempelige videoverbinding tussen Apeldoorn en Zutphen op te zetten. Nu is het al zo dat sommige specialismen zoals Oogheelkunde of bepaalde artsen niet op de Spoedeisende Hulp zitten, op het spoedplein zal dat bij meer specialismen voorkomen. We zijn nu aan het onderzoeken of we met een speciale videoverbinding makkelijker kunnen overleggen met specialisten die op dat moment niet in Zutphen zitten. Daarmee proberen we te voorkomen dat we iemand onnodig naar Gelre Apeldoorn sturen.”
“De komst van het spoedplein betekent dat de samenwerking tussen huisarts en specialist verder wordt geïntensiveerd en nog belangrijker wordt dan dat die nu al is. “Het spoedplein is een mooie en natuurlijke ontwikkeling,” aldus Anne Roelofsen, huisarts en lid van de huisartsencoöperatie Zutphen. “Ik denk echt dat hier iets moois kan ontstaan. Voor de patiënt zal er niet veel veranderen. Zij kunnen voor de meeste zorg bij het spoedplein terecht.”