Gelre behandelt eerste patiënt met nieuwe technologie tegen chronische pijn
28 november 2023
Patiënten die moeten leven met chronische pijn kunnen nu behandeld worden met een nieuwe technologie, een zelfsturende neurostimulator. Gelre ziekenhuizen heeft vorige week de eerste patiënt behandeld met deze nieuwe methode van medisch-technologisch bedrijf Medtronic. En met succes. De behandeling zorgt ervoor dat de chronische pijn zo goed als weg is. Een innovatieve stap in de behandeling van neuromodulatie is dat het systeem zich aanpast aan signalen van het ruggenmerg bij alle houdingen en bewegingen van de patiënt, voor een optimaal resultaat.
Neuromodulatie is een behandeling bij chronische pijn waarbij de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische stroompjes worden geprikkeld, vertelt Natasja Pricken van Medtronic: “De anesthesioloog-pijnbestrijder plaatst bij de patiënt twee elektrodes dichtbij het ruggenmerg. De elektrodes geven elektrische stroompjes af. Hiermee veranderen we de signalen die het ruggenmerg naar de hersenen stuurt. Met een app, die de patiënt ook zelf kan bedienen, worden de signalen geregistreerd en zo wordt de pijnbestrijding van moment tot moment aangepast. Het is een zelfsturend systeem.”
Jolanda Beij, verpleegkundig specialist op de pijnpoli van Gelre: “We zijn heel enthousiast over deze behandelmethode. Dit is een unieke en nieuwe methode met een lange aanloop, er gaat een uitgebreid selectieproces aan vooraf, met allerlei onderzoeken en pijnbehandelingen. Het is eigenlijk een laatste redmiddel als alle andere pijnbehandelingen niet werken bij geselecteerde aandoeningen. Daarom is het zo mooi dat we nu succesvol zijn. Op de lange termijn zal dit de kwaliteit van leven van patiënten met chronische pijnklachten enorm verbeteren.”
Een gelukkig mens
Vorige week is bij de allereerste patiënt in Gelre op de OK de neurosimulator geïmplanteerd. Tijdens zijn eerste controle is hij positief: “Ik heb al heel lang rugklachten en ben daarvoor al twee keer eerder geopereerd. Zonder goed resultaat. Inmiddels slikte ik meer dan 31 tabletten per dag om de pijn onder controle te krijgen. Ik had een slechte conditie, sleepte met mijn been en had moeite met lopen. Daarnaast sliep ik soms maar 2 uur per nacht van de pijn. Het was een onhoudbare situatie. Maar sinds vorige week, na de operatie voel ik me een ander mens. De pijn is voor 75% weg. Ik heb afgelopen nacht als een roosje geslapen. Daardoor ben ik veel vrolijker en heb ik meer energie. Een rondje met de hond wandelen lukt ineens weer en ik verheug me erop om straks weer te kunnen autorijden, in mijn nieuwe auto. Ik ben een gelukkig mens!”
Mooie aanwinst
Dr. Jaime Martina, anesthesioloog- pijnbestrijder in Gelre heeft de eerste implantatie van dit nieuwe apparaat uitgevoerd, waarmee Gelre ziekenhuizen als een van de eerste deze technologie aanbiedt in Nederland. “We zijn heel blij om deze nieuwe techniek aan onze patiënten te kunnen bieden.
Nadat de patiënt een strikte en uitgebreide selectie proces heeft doorlopen kunnen we beslissen of de patiënt in aanmerking komt voor de nieuwe technologie. Dit doen we aan de hand van de selectie criteria en implantatie-eisen die door het zorginstituut en medische verenigingen worden gesteld. Het is een lang en serieus traject waarbij meerdere specialismen en disciplines betrokken zijn.
We hopen op deze manier veel patiënten te mogen helpen, het is echt een aanwinst voor de behandeling van specifieke pijn aandoeningen!”