Juli 2023
Een paar dagen na de ingreep was ik alweer aan het werk
Al in december vorig jaar voelde Albert de Weerd een pijnlijke zwelling in zijn lies. “Ik wist dat het niet deugde, maar vanwege persoonlijke omstandigheden, ben ik pas in maart naar de huisarts gegaan. Die wist meteen te vertellen dat het om een liesbreuk gingen verwees me door naar het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Hier ben ik vrij snel en goed geholpen. Al een paar dagen na de operatie, kon ik alweer aan het werk.”
Op de poli Chirurgie bevestigt de arts de diagnose van de huisarts. “Na wat onderzoeken en controles, kreeg ik uitleg over de operatie”, vertelt Albert. “Bij een liesbreuk wordt een matje geplaatst om de buikwand te verstevigen. Dat kan op twee manieren; via een kijk- of open operatie. De arts heeft de voor- en nadelen van beide typen ingrepen goed uitgelegd. De arts vertelde me ook dat deze ingrepen geclusterd plaatsvinden in Zutphen en dat ik op de dag van de operatie ’s avonds alweer naar huis zou mogen.”
Kijkoperatie
Albert kiest uiteindelijk voor een kijkoperatie. ”Vanwege slechte ervaringen in het verleden wilde ik geen ruggenprik maar volledige narcose. Met de anesthesist is alles rondom narcose, pijnstilling en voorbereiding op de operatie besproken.”
Op 31 mei, om half twaalf, is Albert aan de beurt. “Een verpleegkundige deed de intake, enkele controles en bereidde me voor op de operatie. Dr. Palamba kwam nog even langs en ik kreeg een foldertje met informatie over een liesbreuk, de behandeling en aandachtspunten na de ingreep. Belangrijkste tip: goed naar je lichaam luisteren en het niet overdrijven.”
Albert: “Het liep allemaal als een trein. Pijn heb ik nauwelijks gehad. Wat mij betreft is het allemaal goed en plezierig verlopen. Ik ben vooral blij dat ik nu weer helemaal pijnvrij kan functioneren.”
Ontspannen
Op de operatiedag zelf kijkt Albert positief terug. “Het liep allemaal als een trein. Eigenlijk was het heel ontspannen allemaal, met nog een leuk gesprek met de arts over wielrennen, een sport die we beiden beoefenen, en waardoor we de tijd bijna uit het oog verloren. De ingreep is goed gegaan. Op de uitslaapkamer zijn nog wat controles gedaan en kreeg ik iets te eten en drinken want ik had trek. Om een uur of acht heeft mijn dochter me opgehaald. Pijn heb ik nauwelijks gehad, dus de pijnstilling die ik had meegekregen is vrijwel ongebruikt in de tas blijven zitten. Een paar dagen later was ik zelfs alweer aan het werk. Enkele weken later kreeg ik nog een telefoontje van de chirurg die informeerde hoe ik me voelde en hoe ik terugkeek op het hele verhaal. Wat mij betreft is het allemaal heel goed en plezierig verlopen. Ik ben vooral blij dat ik nu weer helemaal pijnvrij kan functioneren.”
De patiënt is sneller aan de beurt bij de focuskliniek Chirurgie
Op maandag en woensdag staat een operatiekamer in Gelre Zutphen, volledig in het teken van galblaas- en liesbreukoperaties. En dat is niet voor niets. “Galblazen en liesbreuken zijn de meest voorkomende ingrepen”, legt chirurg Harm Willem Palamba uit. “Met als gevolg dat patiënten vaak lang moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Met de focuskliniek verkorten we de wachtlijsten en verbeteren we de service aan patiënten.”
Geschikt/niet geschikt
De chirurg legt uit: “De patiënt komt – na een verwijzing door de huisarts – eerst op de poli. Hier vindt de intake plaats en beoordelen we of hij of zij geschikt is voor de focuskliniek. Die is er namelijk alleen voor mensen die géén onderliggende problemen hebben of andere complicaties. Na de poli-afspraak krijgt de patiënt nog een telefonische afspraak met de anesthesist. Een galblaas is altijd onder volledige narcose, bij een liesbreuk kan de patiënt kiezen tussen narcose of een ruggenprik, afhankelijk of het om een kijk- of open operatie gaat. Na de afspraak met de anesthesist volgt binnen enkele weken een oproep.
Strakke planning en organisatie
“Bij een focuskliniek gaat het altijd om eenvoudige aandoeningen die in een bepaalde tijd te verhelpen zijn”, benadrukt Harm Willem. “Het uitgangspunt is dat je dankzij strakke planning en organisatie per dag meer kunt doen, meer tempo kunt maken. Voorwaarde is dan wel dat het hele proces van opname, operatie en ontslag gesmeerd verloopt. Ik durf wel te stellen dat het ontzettend goed gaat. Mijn collega’s en ik, en ook de patiënten, zijn tevreden. Tegelijkertijd zien we nog volop mogelijkheden om het proces nog sneller en nog beter te maken. Waar we uiteindelijk naar toe willen, is dat het consult en de ingreep op dezelfde dag plaatsvinden zodat de patiënt nog maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen.”
Technieken verfijnen
Wat betekent het operatiestraatje voor de chirurg zelf? Is het niet saai, de hele dag dezelfde operatie doen? “Het zou saai zijn als we dit vijf dagen in de week zouden doen, maar het is maar twee dagen. Op andere dagen doen we de complexere operaties. Ik vind de afwisseling heel prettig. Het is fijn dat alles zo strak is georganiseerd, je kunt goed doorwerken en meer patiënten behandelen. Het grote voordeel is bovendien dat we steeds meer expertise opbouwen en de technieken steeds verder verfijnen. Best wel logisch, als je iets vaker doet, word je er steeds beter in.”
We werken toe naar een aantal focus- klinieken voor planbare zorg, waarbij een toegewijd team van zorgprofessionals op één dag patiënten opereert die dezelfde aandoening hebben. Als patiënt kunt u rekenen op de beste zorg en een warme en gastvrije begeleiding.
Naast de focuskliniek chirurgie komen er ook focusklinieken voor orthopedie, oogheelkunde en gynaecologie.