Cliëntenraad: het belang van de patiënt centraal
De cliëntenraad draagt vanuit het perspectief van patiënten, hun naasten en bezoekers bij aan de kwaliteit van zorg in Gelre. Belangrijke thema’s in 2023 waren de ketenzorg en hulp bij beperkte gezondheidsvaardigheden.
De cliëntenraad draagt vanuit het perspectief van patiënten, hun naasten en bezoekers bij aan de kwaliteit van zorg in Gelre. Belangrijke thema’s in 2023 waren de ketenzorg en hulp bij beperkte gezondheidsvaardigheden.
Hulp bij beperkte gezondheidsvaardigheden
"Niet iedereen kan informatie over zorg vinden, begrijpen en toepassen", zegt Martijn Hofman, lid van de cliëntenraad. "In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zorgverleners moeten daar rekening mee houden. In goed overleg gaven wij de Raad van Bestuur (RvB) van Gelre advies over ondersteunende maatregelen bij laaggeletterdheid. De RvB heeft dit advies vertaald naar aanvullingen op het bestaande beleid:
- Het taalgebruik in de afsprakenbrieven is aangepast naar B1 niveau.
- Het gebruik van cijfers om de route te volgen in het trappenhuis.
- Het verwijderen van het woord ‘volg’ op de borden, aangezien het nummer van de route al voldoende is.
- Het gebruiken van de ‘teach back’ methode door artsen en verpleegkundigen, om zo te controleren of de patiënt de boodschap begrijpt in het gesprek.
- Het aanschaffen van de e-learning ‘Herkennen van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden’ en deze beschikbaar stellen voor alle medewerkers.
- In de maanden juli en augustus van 2024 staat het verbeterthema ‘Samen beslissen’ op de agenda. De eerdergenoemde ‘teach back’ methode is daarin expliciet opgenomen.
- Voorafgaand aan deze themamaanden wordt in juni 2024 een theaterstuk van Pharos opgevoerd dat in het teken staat van het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid en is bestemd voor alle medewerkers."
Optimaliseren van ketenzorg
Martijn: "Bij sommige aandoeningen is de hulp van meerdere zorgverleners nodig. We willen meer zicht krijgen op hun onderlinge samenwerking. Hoe verloopt een verwijzing bijvoorbeeld precies en wie zijn daarbij betrokken? Hoe gaat een overdracht van huisarts naar ziekenhuis, of van ziekenhuis naar zorg in de thuissituatie in zijn werk? Loopt dat vanuit het perspectief van patiënten goed of kan dat beter? Dat zijn we aan het uitzoeken."
Samen optrekken
"Voor de cliëntenraad is de financiële situatie van Gelre een randvoorwaarde, geen hoofdthema. We hebben hierbij in de afgelopen jaren wel gebruik gemaakt van ons adviesrecht: maak niet alleen plannen, voer ze ook uit. Verder hebben we meegepraat over de locatieprofielen en dragen wij bij aan de ontwikkeling van de nieuwe meerjarenstrategie. In het algemeen kan ik stellen dat we ons als cliëntenraad gehoord voelen en dat Gelre ons goed op de hoogte houdt en betrekt bij belangrijke zaken. In goede harmonie met de bestuurders bepalen we ook steeds meer onze eigen focus."
Wat doet de cliëntenraad?
De cliëntenraad is een onafhankelijk orgaan dat patiënten van Gelre, hun naasten en bezoekers vertegenwoordigt, gebaseerd op de Wet medezeggenschap cliëntenraden zorginstellingen (WMCZ). De cliëntenraad bestaat uit zeven leden en een ambtelijk secretaris. Zij denken mee en geven gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur. Bij een aantal onderwerpen heeft Gelre de instemming van de cliëntenraad nodig voor een besluit. De cliëntenraad spreekt regelmatig met leden van de RvB, zorgmanagers en medisch managers en staat in nauw contact met de adviseur patiëntenparticipatie van het ziekenhuis.
Meer weten?
Kijk op de webpagina of lees de reflectie van oud-voorzitter Ewout Remmelts.