Met energie naar je werk (en energiek weer naar huis)
Powernaps tijdens je werk en veerkracht bevorderen: het zijn uitvloeisels van acties die Gelre in 2019 ondernam om tot een waardevolle werkomgeving te komen. Adviseur arbeid en gezondheid Gertie Paalman legt uit.
“Een van de doelen voor de komende jaren is dat Gelre een aantrekkelijke werkomgeving biedt. We hebben vier thema’s benoemd die daarmee samenhangen: veerkracht, lenigheid, ontwikkelingsgerichtheid en betekenisvol werk. Er zijn nu eenmaal veel elementen die bepalen of je als medewerker happy bent in je werk. Voldoende leer- en ontwikkelruimte en autonomie vormen de basis. Minstens zo belangrijk is het om met elkaar in gesprek te gaan, de verbinding te zoeken en samen vast te stellen: wat kan een bijdrage leveren om je werk veerkrachtig en vitaal te kunnen (blijven) doen? Met dat laatste thema zijn we in 2019 gestart. We hebben het samengevat in de term ‘energie’. Heb je voldoende energie om je werk te doen? En misschien nog wel belangrijker: heb je nog genoeg energie over als je thuiskomt?"
“We hebben in 2019 met een paar afdelingen werksessies en een werkenergie-event gehouden om erachter te komen wat medewerkers van belang vinden. Er is een ‘energiemeter’ ontwikkeld. Medewerkers kunnen deze individueel gebruiken om erachter te komen hoe ze in hun energie zitten. Uiteindelijk kunnen ze hun eigen score plotten in één van de vier kwadranten: de zombiezone, de overleefzone, de herstelzone of de prestatiezone. Zit je in de laatste twee? Dan ben je lekker bezig. Maar in de overleefzone of zombiezone wil je liever niet zitten. In 2020 ligt het accent dan ook op het ontwikkelen van workshops, events en interventies die veerkracht bevorderen: het vermogen om terug te veren naar de herstel- en/of prestatiezone”
“Een tweede pilot is gericht op mensen die in de nachtdienst werken. We testen op dit moment drie interventies, met als doel vermoeidheid verminderen, alertheid stimuleren en de slaapkwaliteit bevorderen. De interventies: de powernap in een speciale stoel, het dragen van een bril met blauwfilter en een speciaal voedingsschema. Deze worden in 2020 geëvalueerd. De eerste reacties zijn positief.”
"In 2020 ligt het accent op het vermogen om terug te veren naar de herstel- en/of prestatiezone." Adviseur arbeid en gezondheid Gertie Paalman