Raad van Toezicht houdt de vinger aan de pols van de strategie
Voor de Raad van Toezicht (RvT) van Gelre was 2019 vooral het jaar waarin de nieuwe strategie in de praktijk handen en voeten kreeg. Het project ‘oncolytica thuis’ maakte het meeste indruk. RvT-voorzitter Maarten Rook: “Ik ben ervan overtuigd dat oplossingen die we nu nog niet eens kennen, over vijf jaar heel gewoon zijn.”
De metrokaart van Gelre. Het is een gevleugeld begrip geworden in het ziekenhuis. Op de kaart staan de vier lijnen waarlangs Gelre werkt aan de toekomst en welke tussenstations het op die route aflegt om de doelen te behalen. De kaart hangt inmiddels bij veel afdelingen aan de muur en is ook aanwezig bij de vergaderingen van de RvT. “Een handig communicatiemiddel”, meent Maarten Rook. “Het helpt ons zicht te houden op de dynamiek die in elke strategie zit.” De RvT verleende vorig jaar haar goedkeuring aan de strategie, vastgelegd in het Meerjarenbeleidsplan Gelre 2025. “Maar dan begint het natuurlijk pas. Als RvT kijken we met bijzondere belangstelling naar hoe Gelre zich aan het transformeren is. Het ziekenhuis staat voor de opgave de komende vijf jaar 15% van haar zorg te verplaatsen. Dat kan alleen door excellente afstemming met alle ketenpartners in de regio. Het is onze rol als RvT dat proces nauwlettend te volgen, ook buiten de muren van het ziekenhuis.”
De RvT laat zich regelmatig bijpraten over de voortgang van de projecten die onder de vlag van de strategie worden uitgevoerd. Zo nu en dan gaat de RvT op werkbezoek bij iemand thuis om het effect van alle inspanningen met eigen ogen te kunnen zien. Zoals in 2019 bij de mensen achter het project ‘oncolytica thuis’. “Dat vonden we heel indrukwekkend. De kwaliteit van leven neemt enorm toe als mensen chemotherapie thuis of in de buurt kunnen ondergaan.”
De komende jaren gaat er meer zorg naar buiten het ziekenhuis worden verplaatst. Een mooie ontwikkeling, vindt Maarten Rook. “Thuisdialyse bijvoorbeeld, ook zo’n prachtige reeds bestaande innovatie. Of patiënten met huidaandoeningen die een foto sturen, zodat de dermatoloog op afstand kan bepalen of nader onderzoek nodig is. Zo gaat er straks nog veel meer verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat oplossingen die we nu nog niet eens kennen, over vijf jaar heel gewoon zijn.”
Naast het volgen van de strategie, boog de RvT zich in 2019 over het thema integraal risicomanagement. “Als ziekenhuis loop je altijd risico’s. Risico’s op medisch-inhoudelijk gebied, op calamiteiten als brand of een gaslek en op bedreigingen van buiten, zoals de recente aanvallen op de ICT-systemen van overheidsinstellingen. Het is voor ons als RvT belangrijk te weten of Gelre de verschillende risico’s in beeld heeft en of ze daar voldoende op is voorbereid wanneer ze zich voordoen. We hebben daar uitgebreid over gesproken met de compliance officer van Gelre. Onze indruk is dat we als ziekenhuis de risico’s goed in beeld hebben.” Zorgen zijn er ook, bijvoorbeeld over de consequenties van de invoering van de nieuwe CAO. “Een CAO die ziekenhuizen niet kunnen betalen en waarvoor ze onvoldoende gecompenseerd worden. De andere kant van het verhaal is dat er een CAO is afgesproken die recht doet aan de inzet van de medewerkers van Gelre en de waardering die ze daarvoor verdienen.”