2019: het jaar waarin zorgaanbieders in de regio elkaar vonden
De juiste zorg op de juiste plaats. Onder die noemer werkt Gelre samen met zorgverzekeraars en zorgverleners aan het herinrichten van de zorg. Dat slaagt alleen als regionale zorgpartijen er samen hun schouders onder zetten. Daar zijn in 2019 mooie stappen in gemaakt.
Hendrik-Jan Koppelman is namens Gelre initiatiefnemer voor het verstevigen van de regionale samenwerking in haar werkgebied. Het grootste deel van 2019 bestond voor hem uit het bouwen van een gezamenlijke, slagvaardige overlegstructuur met zorgpartijen. Een structuur die het straks mogelijk maakt om gezamenlijk in te spelen op de veranderingen in het zorglandschap in de regio. De samenwerking richt zich op twee groepen: huisartsen en de VVT- zorginstellingen.
Samenwerking met huisartsen
Een goede samenwerking met huisartsen is cruciaal bij het verplaatsen van zorg. Hendrik-Jan: “De samenwerking met de huisartsen was al best goed, maar ook versnipperd. We zaten aan verschillende tafels met verschillende agenda’s. Niet handig als je grote stappen wilt zetten.” Het jaar 2019 stond in het teken van het vormen van één gezamenlijke overlegtafel. Hendrik-Jan Koppelman: “Dat kan alleen als je bereid bent je te verdiepen in de uitdagingen van de ander. Huisartsen hebben een hoge werkdruk en beperkte capaciteit. Zij staan niet te springen wanneer wij ze als ziekenhuis vragen om taken van ons over te nemen. Dat werkt alleen als we een gedeeld belang kunnen vinden.”
En dat lukte. In december 2019 stelden de huisartsen en Gelre een gezamenlijk werkdocument vast. Er is een klein, slagvaardig overleg ingericht waarin de huisartsen uit de regio’s Apeldoorn en Zutphen en Gelre vertegenwoordigd zijn. “Veelbelovend”, denkt Hendrik-Jan. “Er kunnen initiatieven worden ingebracht voor verbetering van de zorgprocessen en er wordt afgesproken wie er mee aan de slag gaan.” Als voorbeeld noemt Hendrik-Jan de verbetering van het gezamenlijke initiatief voor tele-nefrologie. “Het doel is het voorkomen van onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis en vermindering van (onzinnige) zorg in het ziekenhuis. Dat is extra werk voor het ziekenhuis, maar ook voor de huisarts. Huisartsen en nefrologen hebben nu een gezamenlijk plan gemaakt om dit te voorkomen.”
Samenwerking met zorginstellingen
In de samenwerking met de regionale zorginstellingen bij het herinrichten van het zorglandschap zijn er diverse belangrijke thema’s die aandacht vragen. De eerste is de capaciteitsvraag in de regio. Hendrik-Jan: “Elke zomer weer ontstaat er een knelpunt. Het ziekenhuis ligt dan overvol met mensen die eigenlijk thuis of in een verpleeghuisbed horen. Dat probleem wordt met de toenemende vergrijzing alleen nog maar groter. Het is een probleem dat we als zorgaanbieders met elkaar moeten oplossen om te voorkomen dat het hele zorgsysteem straks dichtslibt.” Het tweede thema is ICT. “Als we geen regionale afstemming organiseren met betrekking tot de inrichting van het ICT-landschap, is dat niet alleen bijzonder onhandig, maar ook kostbaar. Een gezamenlijke manier om patiëntgegevens uit te wisselen gaat bovendien bijdragen aan de zorgkwaliteit.” Een ander belangrijk thema is de inrichting van een bestuurlijke structuur in de inrichting van het regionale zorglandschap. Zowel in Apeldoorn als in Zutphen is Gelre mede initiatiefnemer bij de inrichting van een bestuurlijk regioplatform waarin huisartsen, verpleeghuizen, thuiszorg en Gelre samen zitting hebben. Doel van het platform: samen werken aan een gezamenlijke regiovisie en oplossingen bedenken en uitvoeren voor knelpunten waar de hele regio mee kampt. In Apeldoorn staat het platform inmiddels, in Zutphen loopt hetzelfde initiatief. Hendrik-Jan heeft er veel vertrouwen in, maar het blijft spannend. “Je zult bereid moeten zijn je eigen belang in sommige situaties ondergeschikt te laten zijn aan het belang van de inrichting van het regionale zorglandschap. Vermindering van complexiteit door het effectief inrichten van bestuurlijke samenwerkingen in de regio is daarbij een mooi streven. Als dat lukt, gaan er mooie dingen gebeuren.”
“De samenwerking met de huisartsen was al best goed, maar ook versnipperd. We zaten aan verschillende tafels met verschillende agenda’s. Niet handig als je grote stappen wilt zetten.” Bedrijfskundig manager Hendrik-Jan Koppelman