Chemotherapie thuis:
aan de wieg van het veranderende
zorglandschap
In de zomer van 2019 werden de eerste stappen gezet in het project Chemotherapie Thuis. Inmiddels is ‘thuis’ voor een aantal specifieke chemokuren de norm geworden. Dankzij een unieke samenwerking tussen thuiszorgorganisaties, zorgverzekeraars en Gelre.
Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Veel patiënten ervaren dat als een belasting. Niet alleen door de reistijd, ook door de uren die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen. “Toen ik er laatst een mevrouw op de afdeling naar vroeg, zei ze: ‘Ik verveel me kapot’.” Aan het woord is Cora Vegter, afdelingshoofd Oncologie bij Gelre in Apeldoorn en een van de drijvende krachten achter het project Chemotherapie Thuis. Na een korte periode van voorbereiding (Cora: “wij zijn niet van vuistdikke plannen, wij beginnen gewoon als we weten dat het veilig kan”) ondergingen de eerste patiënten van Gelre in de zomer van 2019 een chemobehandeling met 5FU in hun eigen huis. Cora: “Ze komen alleen naar het ziekenhuis voor de start van de behandeling. Dan wordt de infuuspomp aangesloten op hun infuuslijn. Deze wordt 24 of 46 uur later thuis afgekoppeld door een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg.”
Vol lof
De 5FU-behandeling leent zich goed voor thuisbehandeling. Cora: “Je wordt er niet heel erg ziek van.” Patiënten zijn er erg blij mee, weet Cora. “We leggen sinds deze zomer iedere patiënt de keuze voor of ze thuis of in het ziekenhuis behandeld willen worden. En 100% kiest voor thuis. In de evaluatie die we hebben gedaan, waren patiënten vol lof. Dit voegt veel kwaliteit van leven toe voor oncologiepatiënten.”
Grote succesfactor in het project is de samenwerking met thuiszorgorganisaties Vérian en Sensire en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. “Het is prachtig om te zien wat we samen voor elkaar krijgen. Alle partijen worden gedreven door de wil de situatie voor de patiënt te verbeteren. We vermoeien elkaar niet met vragen over ‘of het wel uit kan’. Dit zijn projecten die in deze fase alleen maar geld kosten. Maar we hebben een visie, we houden het klein en we beginnen gewoon. Dat geeft iedereen energie.”
Nieuwe horizon
Voor veel andere behandelingen zijn patiënten nu nog gebonden aan het ziekenhuis zoals voor hun chemobehandeling. Maar de positieve ervaring van de afgelopen maanden, opent een nieuwe horizon. Cora: “Het maakt veel los in het nadenken over ‘de juiste zorg op de juiste plaats’. De komende jaren gaan we samen meer stappen zetten. Het zorglandschap gaat drastisch veranderen en wij mogen aan de wieg staan.”
“We hebben een visie, we houden het klein en we beginnen gewoon.” Afdelingshoofd Oncologie Apeldoorn Cora Vegter