Betrekken van patiënten is belangrijker dan vinkjes zetten
Elvira den Breejen is manager Kwaliteit en Veiligheid bij Gelre. In het verleden promoveerde ze op het thema ‘patiëntenparticipatie en kwaliteit’. Geen wonder dat ze warm pleitbezorger is van het nauw betrekken van patiënten bij kwaliteit. Minder gericht op regels, meer op mensen. “We willen af van het ‘vinkjes zetten’.”
Ontregelen. Het woord komt in een gesprek met Elvira herhaaldelijk ter sprake. “Als ziekenhuis barsten we van de regeltjes. Sommige helpen, andere niet. Het is de kunst er kritisch naar te kijken. Verbetert een regel nu echt de zorg? Of is het eigenlijk een onzinnige regel. Het is mijn ambitie de zorg bij Gelre te ontregelen.”
Een recent voorbeeld is het besluit om 14 van de 25 keurmerken af te schaffen. Elvira: “Een keurmerk toont aan dat je de zorg op een specifiek gebied goed voor elkaar hebt. Het helpt patiënten te kiezen voor het ziekenhuis waar ze het liefst behandeld willen worden. Maar als alle ziekenhuizen hetzelfde keurmerk hebben, verliest het z’n toegevoegde waarde. Terwijl het veel extra werk kost om zo’n keurmerk te behouden. De kwaliteit wordt bovendien ook geborgd via de NIAZ-accreditatie. Daarom hebben we een deel van de keurmerken buiten de deur gezet. Scheelt ons veel tijd en ook geld, die direct aan de patiëntenzorg ten goede komt.”
“Patiëntenparticipatie is de norm. We willen geen nieuw zorgbeleid ontwikkelen zonder patiënten daar in een vroeg stadium bij te betrekken.”
Patiëntenpanel
Voor het besluit genomen werd, legde Gelre het vraagstuk eerst aan patiënten voor. Ruim 200 leden van het Gelre-patiëntenpanel kregen de vraag voorgelegd, hoe belangrijk een keurmerk voor hen is. Elvira: “We kregen een respons van 43%, dat is echt heel hoog! Conclusie was dat het maar voor een kleine groep van belang is. En dat we zorgvuldig moeten communiceren over het afschaffen en goed uitleggen waarom we tot deze stap gekomen zijn.”
Het betrekken van patiënten is een voorwaarde voor kwaliteit, vindt Elvira. Gelukkig is dat ook de visie van Gelre. “Patiëntenparticipatie is de norm. We willen geen nieuw zorgbeleid ontwikkelen zonder patiënten daar in een vroeg stadium bij te betrekken. Dat zit nog niet bij iedereen tussen de oren. Met ons team werken we hard aan het ontwikkelen van een toolkit waarmee medewerkers van het ziekenhuis die participatie echt handen en voeten kunnen geven.”